<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Alena H
Založen: 26.08.2007 Příspěvky: 19 Bydliště: Jabonec nad Nisou
|
Předmět: Šáchor - Šanta kočičí Přitlapkováno: 10. 3. 2008 22:47:23 |
|
|
Koupila jsem kočkám v květinářství Šáchor. Teď jsem zjistila,že pravá Šanta kočičí vypadá jako tráva a my máme stonky a na konci rozvinuté jako palmičky.Kočlám moc chutná. Za pár dnů jsme kytku měli jak po útoku sarančat. Nemůže se kočkám něco stát. |
|
|
Odpovědět
|
|
fundog
|
Předmět: Přitlapkováno: 10. 3. 2008 23:01:53 |
|
|
Papirus šáchor je taky super. Kočkám chutná a je jedno, jestli máte šantu, nebo šáchor, nebo osení, nebo obyčejnou trávu. |
|
|
Odpovědět
|
|
Alena H
|
Předmět: Přitlapkováno: 10. 3. 2008 23:25:53 |
|
|
Prý Šáchorů je více druhů, tak snad není jedovatý žádný. Tráva dříve než okoušou uschne. Toto stihne dorůstat. Děkuji za odpověď. |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Re: Šáchor - Šanta kočičí Přitlapkováno: 11. 3. 2008 7:03:25 |
|
|
Alena H napsal: | Koupila jsem kočkám v květinářství Šáchor. Teď jsem zjistila,že pravá Šanta kočičí vypadá jako tráva a my máme stonky a na konci rozvinuté jako palmičky |
Šáchor a šanta kočičí jsou dvě odlišné rostliny.
Šáchor je, tak nějak všeobecně řečeno, pro kočiny na baštění a následné pročištění žaludku od bezoárů. Jedovatý by opravdu být neměl.
Šanta kočičí, catnip je tzv. kočičí droga, vypadá jako kopřiva. Kočky, některé, zejména na sušenou reagují velmi intenzivně - např. otíráním se.
April _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Filip Webmaster
|
Předmět: Re: Šáchor - Šanta kočičí Přitlapkováno: 11. 3. 2008 22:05:28 |
|
|
Alena H napsal: | Koupila jsem kočkám v květinářství Šáchor. Teď jsem zjistila,že pravá Šanta kočičí vypadá jako tráva... |
Jedná se opravdu o dvě různé rostliny - bližší popisy jsou tady:
Šanta - http://www.modrykocour.cz/stranka.php?id=396
Šáchor - http://www.modrykocour.cz/stranka.php?id=420
A šáchor jedovatý není - akorát závidím, pokud někomu stihne dorůstat, u nás ho kočičáci vyničí skoro vždycky dokonale, takže se musí vypěstovat znova. Řeším to tak, že šáchorům dopřávám klid v práci, a pak jdou domů "na okus" (i když už i to omezujeme, protože Charlie z toho děsně blinká). _________________ Filip (Lilly a Charlie) |
|
|
Odpovědět
|
|
Alena H
|
Předmět: Re: Šáchor - Šanta kočičí Přitlapkováno: 11. 3. 2008 23:00:15 |
|
|
Aha,teď už vím, že mám Šáchor, jako je na foto u článku. A podle komentařů to nevadí, jestli mám takový nebo podobný trávě. Hlavně,že jim chutná. Teď jsem uřízla jednu rostlinku a zkusím množení (podle rady). |
|
|
Odpovědět
|
|
Al Džazíra
|
Předmět: Šáchor Přitlapkováno: 5. 9. 2008 8:40:30 |
|
|
Koupili jsme našim kočičkám šáchor, vrhly se na něj jako divé. Nastal ale problém. Zvrací po něm, ta nejstarší kočka dokonce krev. |
|
|
Odpovědět
|
|
Raika
Založen: 13.11.2007 Příspěvky: 214 Bydliště: Rožnov p. Radh.
|
Předmět: Re: Šáchor Přitlapkováno: 5. 9. 2008 11:09:24 |
|
|
Al Džazíra napsal: | Koupili jsme našim kočičkám šáchor, vrhly se na něj jako divé. Nastal ale problém. Zvrací po něm, ta nejstarší kočka dokonce krev. |
Ale to je moc divné. V žaludku by se krev vyskytovat neměla.
Mě kočka šáchor nebaští. Je zvyklá na trávu, po ní taky sem tam zvrací, někdy bezprostředně po konzumaci, ale myslím, že proto kočky trávu konzumují, aby se pročistily. _________________ Raika + Mína + Kira + Denny |
|
|
Odpovědět
|
|
Betty
|
Předmět: Přitlapkováno: 5. 9. 2008 13:41:00 |
|
|
Tak s námi šanta nedělá vůbec nic. Ani sušená ani živá. Koupila jsem několik sazenic a udělala Bettynce na balkóně její květináče a úplně ho přehlíží. Nás baví šáchor, s tím se vyblbne hodně a pak tráva. |
|
|
Odpovědět
|
|
BlackOrchid
|
Předmět: Přitlapkováno: 5. 9. 2008 18:56:28 |
|
|
naše šáchory fakt nestihly dorůst |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Re: Šáchor Přitlapkováno: 8. 9. 2008 6:28:24 |
|
|
Al Džazíra napsal: | Koupili jsme našim kočičkám šáchor, vrhly se na něj jako divé. Nastal ale problém. Zvrací po něm, ta nejstarší kočka dokonce krev. |
Je nutné si uvědomit, že kočky nežerou trávu, šáchor či cokoliv zeleného jen tak pro legraci. Vzhledem k tomu, že si čiští kožíšek jazykem a všechny olízané chlupy jdou do trávicího ústrojí, je nutné se jich pak nějak zbavit. Souhrnně se dá říci, že pasty a granule napomáhají hladkému průchodu bezoárů (smotky chlupů) střevy, kdežto tráva nutí k jejich vyzvrácení. Takže zvracení po trávě je naprosto normální. Krev by se objevit neměla, nicméně pokud tráva kočce nesedne až tak moc, že zvrací krev, je nutné zvolit pasty nebo granule a trávu nepodávat. Rozhodně jí k životu nepotřebuje. My trávu kočkám vůbec nepodáváme.
April _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Al Džazíra
|
Předmět: Šáchor Přitlapkováno: 8. 9. 2008 15:00:00 |
|
|
Nakoupili jsme granule Whiskas s trávou a doufám že bude klid. Přestaly okusovat dokonce pokojové kytky. Nevím jak dlouho jim to vydrží ale zatím si jich nevšímají. Veterinář kočky prohlédl a nic jim prý není, jsou zdravé. Tak nevím proč ta krev. |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Re: Šáchor Přitlapkováno: 8. 9. 2008 17:14:36 |
|
|
Ta krev nejspíš byla z podráždění hltanu. Objevit by se samozřejmě neměla, ale kočky mívají někdy citlivější trávení, takže pokud to byla opravdu výjimečná situace, navíc podmíněná podáním šáchoru, mělo by nepodávání šáchoru problém vyřešit.
Jen bych dodala, že na trávení má rozhodně vliv kvalita krmiva a troufám si říci, že existují lepší, kvalitnější a k zažívání šetrnější krmiva než Whiskas, takže pokud by se zvracecí problém objevil i bez šáchoru, stálo by za to zvážit jinou značku. _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Al Džazíra
|
Předmět: Whiskas Přitlapkováno: 10. 9. 2008 9:18:41 |
|
|
Vím že existujou lepší krmení ale s trávou jsem zatím žádné lepší nenašel.
Pokud někdo víte o lepším krmení s vysokým obsahem trávy, budu rád.
Jinak mají granule Hills s tuňákem, konzervy Almo nature, Gourmet....
Šáchor jsme vyhodili. |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Re: Whiskas Přitlapkováno: 10. 9. 2008 9:24:37 |
|
|
S trávou či maltozou se dělají např. konzervičky Shiny Cat.
Nicméně pro trávení chlupů jsou přímo granule typu Hairball (má je např. Royal Canin i Hills), příp. granule typu Indoor, které má v nabídce většina výrobců, jsou přizpůsobeny taky pro lepší trávení chlupů u koček žijících v bytě.
Z vlastní zkušenosti však musím podotknout, že ani tyhle granule, pasty, atp. nemusí zvracení bezoárů zabránit - náš Maxíš prostě chlupy nepřetráví a vyhodí je. Což je stále lepší varianta, než mít ucpaná střeva.
Ale pokud do teď problémy se zvracením chlupů nebyly a opravdu to byla jen nahodilá událost způsobená šáchorem, zdá se, že chlupy kočky přetráví dobře (naše Rubka vůbec nezvrací). Takže bych se nebála zkusit kvalitnější granule. _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Přitlapkováno: 22. 9. 2008 12:30:29 |
|
|
No my bydlíme v malém bytečku v Praze a nerostou nám tady ani pokojovky, takže se mi šanta ani šáchor nepodařily vypěstovat, náš kocourek je ale naprosto "jatý" po zeleném, nejen že mu kupuju GrasBits od Gimpetu (naprosto je miluje a dostává je jako bombonky), ale dávám mu i ve vodě rozmíchaný prášek "Mladý ječmen". Zjistili jsme, že když jsme si ho umíchali my k pití, tak nám stále lezl do hrnku a pil ho, takže už mu několikrát týdně umíchám trošku do misky taky, má to radši než vodu. Kromě toho náš kocourek zbožňuje ovoce, takže občas dostane taky trochu (má rád hrušky, meloun, jablka- ty hodně moc, hroznové víno..je to sranda když vidíte kočku jak baští ovoce a ještě jí to strašně chutná ))) |
|
|
Odpovědět
|
|
katty
|
Předmět: Přitlapkováno: 24. 9. 2008 9:39:56 |
|
|
Šáchor u nás nemá šanci přežít. Kočky se do něj pustí jak divý. Kocour po něm zvrací, ale kočka ne. V bytě ho nemám ani kam dát, aby mohl trochu dorůst. Pěstuji si šantu u kamaráda zahradníka (od té doby se mu tam slézají kočky z okolí) a kocour je ochotný si pro ní vlézt i do skříně. Jednou zmizel a já ho hledala. Už jsem začala být nervní. Najednou jsem slyšela lehké mňoukání ze skříně. Když jsem jí otevřela, vypadl z ní kocour totálně v rauši Už jí mám v plechové dóze a je klid. Kočka nereaguje ani na šantu ani na kozlík. Ta je v rauši ze psích uší. Leze hafušačce do uší, flémuje a pak se jí válí po tlamě.
Pro Veverku - mě zas kočka baští Chlorellu. Jednou mi spadla tabletka na zem a ona ji slupla. Taky jí chutná pangamin.
Používám jak šáchor, tak i jednou za čas hairball, který přimíchám do klasického krmiva. |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Chlorella Přitlapkováno: 24. 9. 2008 15:16:57 |
|
|
No to kocourek taky zbožňuje,když byl o prázdninách na letním bytě u "babičky a dědy" na "venkově" v Poličce, tak přitelově mamince kocour "kradl" chlorellu připravenou pro ni a pro tatku(dědu), tak poté, co to zjistili, tak mu ji dávali každé ráno taky:o)) myslím, že mu to dělá moc dobře, kdyby ji nechtěl a nepotřeboval, tak to zelené tak nevyhledává ) |
|
|
Odpovědět
|
|
Moni
|
|
|
Odpovědět
|
|