<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Preta
|
Předmět: Tlukot srdíčka. Přitlapkováno: 30. 7. 2011 20:55:49 |
|
|
Dobrý večer, je normální, že tlukot srdíčka u sphynxů je tak silně hmatatelný a docela rychlý? Asi je má otázka hodně lajcká, ale nedokážu to vůbec porovnat se srdíčkem naší britky, nemůžu ho vůbec přes hustou srst nahmatat. _________________ Nathálka |
|
|
Odpovědět
|
|
RadkaK
Založen: 17.07.2007 Příspěvky: 382 Bydliště: Červený Kostelec - Náchodsko
|
Předmět: Re: Tlukot srdíčka. Přitlapkováno: 30. 7. 2011 23:25:06 |
|
|
Dobrý den, pravděpodobně je to normální stav.
Kočka má srdce vůči tělu relativně malé. Koluje jí v žilách asi čtvrt litru krve. U dospělé kočky se pohybuje tepová frekvence okolo 100-140 tepů za minutu, u kotěte to může být dokonce až 300x za minutu.
Takže je normální, že se vám u kočičáka zdá ta frekvence vysoká, protože u našich naháčků, to je velmi lehce hmatatelné a dokonce někdy i viditelné očima, pokud zahlédnete někde pod kůží nějakou tepnu. Zkoušela jsem to nahmatat u našeho mainského mývalího chlupatého kocoura a opravdu je to přes tu srst mnohem méně znatelné.
Takže můžete být v klidu, pravděpodobně je to naprosto normální stav. Pokud by byl nějaký vážnější problém se srdíčkem, tak se kočičák bude zadýchávat nebo po nějaké zátěži by i kašlal, ale to asi není váš případ, takže si v klidu užívejte radosti se svým kočičím kamarádem a nebojte se rychlosti jeho srdíčka _________________ Radka a kočičáci |
|
|
Odpovědět
|
|
Preta
|
Předmět: Re: Tlukot srdíčka. Přitlapkováno: 31. 7. 2011 5:32:07 |
|
|
RadkaK napsal: | Dobrý den, pravděpodobně je to normální stav.
Kočka má srdce vůči tělu relativně malé. Koluje jí v žilách asi čtvrt litru krve. U dospělé kočky se pohybuje tepová frekvence okolo 100-140 tepů za minutu, u kotěte to může být dokonce až 300x za minutu.
Takže je normální, že se vám u kočičáka zdá ta frekvence vysoká, protože u našich naháčků, to je velmi lehce hmatatelné a dokonce někdy i viditelné očima, pokud zahlédnete někde pod kůží nějakou tepnu. Zkoušela jsem to nahmatat u našeho mainského mývalího chlupatého kocoura a opravdu je to přes tu srst mnohem méně znatelné.
Takže můžete být v klidu, pravděpodobně je to naprosto normální stav. Pokud by byl nějaký vážnější problém se srdíčkem, tak se kočičák bude zadýchávat nebo po nějaké zátěži by i kašlal, ale to asi není váš případ, takže si v klidu užívejte radosti se svým kočičím kamarádem a nebojte se rychlosti jeho srdíčka |
Moc děkuji za odpověď, moc jsem si přála, aby to bušení bylo normální. Rodiče má Natálka na HCM negativní, tak jsem si říkala, nebo spíš vroucně přála, aby to nebyla ta ošklivá nemoc. Asi bysme se bez ní zbláznili, je to naše miminko. Však to znáte:) _________________ Nathálka |
|
|
Odpovědět
|
|
fofo177
Založen: 08.09.2007 Příspěvky: 972 Bydliště: České Budějovice
|
Předmět: Přitlapkováno: 31. 7. 2011 8:38:24 |
|
|
Také bych řekl že je to normální stav, pokud jak píše Radka, nejsou jiné příznaky. U sphynxe je to navíc umocněné tím, že tlukot srdíčka není tlumený kožíškem, takže je více cítit.
Až bude Natálce cca rok a půl, tak je vhodné vyšetření na HCM udělat, ostatně jako u každého sphynxe.
Tak mnoho radosti se sphynxíkem _________________ Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
Preta
|
Předmět: Přitlapkováno: 31. 7. 2011 18:41:15 |
|
|
fofo177 napsal: | Také bych řekl že je to normální stav, pokud jak píše Radka, nejsou jiné příznaky. U sphynxe je to navíc umocněné tím, že tlukot srdíčka není tlumený kožíškem, takže je více cítit.
Až bude Natálce cca rok a půl, tak je vhodné vyšetření na HCM udělat, ostatně jako u každého sphynxe.
Tak mnoho radosti se sphynxíkem |
Moc děkuju za podporu. Byla jsem se dnes podívat na výstavě, abych si mohla ostatní sphynxíky "osahat" a ujistit se o bušení jejich srdíčka. Konečně má moje dušička klid. Srdíčka bijou! Rodiče Natálky testy HCM mají a samozřejmě my je také necháme později udělat, abychom se zařadili mezi seriózní chovatele a koťátka od nás odcházela s testami rodičů, tak jako jsme je dostali i my. _________________ Nathálka |
|
|
Odpovědět
|
|
|