<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
sanny
|
Předmět: Pozitivní FiP Přitlapkováno: 20. 7. 2007 22:15:04 |
|
|
Dobrý večer všem,
nechala jsem u Mumika udělat krevní testy na FeLV, FIV a FiP.
K testování jsem se rozhodla, když nám pár dní po průjmech vyskakovat vyrážka. Upřesním spše fleky které do druhého dne většinou zmizely.
Dnes jsem se dozvěděla výsledky a na FiP je pozitivní. Můj osobní názor velká příbuzenská plemenitba - oslabená imunita, kastrace ve třech měsících – stres, chybějící kousek ouška – stres. A to nevíme co nás ještě potká.
Myslím, že to je jednoznačné a o opaku mně nikdo nepřesvědčí. _________________ Sandra a Mutinci |
|
|
Odpovědět
|
|
Karolina Leitnerova
Založen: 02.02.2006 Příspěvky: 361 Bydliště: La Maison De Lions
|
Předmět: Re: Pozitivní FiP Přitlapkováno: 21. 7. 2007 7:55:49 |
|
|
sanny napsal: | Dobrý večer všem,
nechala jsem u Mumika udělat krevní testy na FeLV, FIV a FiP.
K testování jsem se rozhodla, když nám pár dní po průjmech vyskakovat vyrážka. Upřesním spše fleky které do druhého dne většinou zmizely.
Dnes jsem se dozvěděla výsledky a na FiP je pozitivní. Můj osobní názor velká příbuzenská plemenitba - oslabená imunita, kastrace ve třech měsících – stres, chybějící kousek ouška – stres. A to nevíme co nás ještě potká.
Myslím, že to je jednoznačné a o opaku mně nikdo nepřesvědčí. |
Dobrý den Sandro a všichni,
o FIP toho bylo tady i jinde napsáno mnoho, možná je zbytečné opět k tomu něco psát, ale stále je dost těch, včetně některých veterinářů, kteří ve věci nemají jasno a FIP je pro ně obrovským strašákem.
Chtěla bych jen upřesnit, že označení "pozitivní na FIP" je nepřesné, neboť FIP se testovat nedá. Felinní Infekční Peritonitida má nejen dvě formy (suchou a mokrou), ale i průběh onemocnění a příznaky se těžko určují. S jistotou může být diagnoza FIP stanovena až po smrti. Co se ale může testovat jsou protilátky které má kočka proti koronavirům, tedy virům způsobujícím FIP. S těmito viry se setkala většina koček většinou již v mládí/ jako koťata a tím si protilátky vytvořila a tudíž jsou při testu prokazatelné. Většina takových koček je schopna čelit potencionální mutaci koronaviru ve FIP a nemoc jako taková u nich nikdy nepropukne. Předpokládám, že Mumi je pozitivní právě na tyto protilátky. Jen asi u 2-5% koček koronaviry v organizmu zmutují a způsobí FIP. Pak-li že se tak stane a onemocnění propukne, trvá to jen krátkou dobu a kočka nemá žádnou naději. U suché formy je průběh pomalejší a méně nápadný. Ve velké většině se tak stane ještě před dovršením jednoho roku věku. FIP poskytuje zejména koťata a mladé kočky. Co způsobuje, že u něktého kotěte zmutuje koronavirová infekce ve FIP zatímco jeho sourozenec žije dlouhý, zdravý a šťastný život, nebylo doposud zjištěno. Předpokládá se, že projevení onemocnění ovlivňuje více faktorů, mezi nimi genetická predispozice, snížená imunita (což může být i projev příbuzenské plemenitby), stres, domácnost s vyšší koncentrací koček, zhoršené zoohygienické podmínky apod. Chovatel může riziko minimalizovat tím, že se vyvaruje ve svém chovu výše jmenovaných faktorů a tím omezí zmutování koronavirů na co nejmenší množství, i když je na rozdíl od např. FELV nebo FIV ne zcela možné, aby vznik FIP chovatel ovlivnil. _________________ Karolina |
|
|
Odpovědět
|
|
Karolina Leitnerova
|
|
|
Odpovědět
|
|
sanny
|
Předmět: Re: Pozitivní FiP Přitlapkováno: 21. 7. 2007 10:36:32 |
|
|
Dobrý den Karolíno,
děkuji moc za objasnění současné situace u Mumika, jak to s FiP opravdu je. A kde jsme mohly k protilátkám (antigenům) asi dostat.
Děkujeme. _________________ Sandra a Mutinci |
|
|
Odpovědět
|
|
Karolina Leitnerova
|
Předmět: Re: Pozitivní FiP Přitlapkováno: 21. 7. 2007 12:25:12 |
|
|
sanny napsal: | Dobrý den Karolíno,
děkuji moc za objasnění současné situace u Mumika, jak to s FiP opravdu je. A kde jsme mohly k protilátkám (antigenům) asi dostat.
Děkujeme. |
Dobrý den Sandro,
začla jsem prekládat ten článek od doktorky Little, ale má to 6 stran, tak mi to chvíli potrvá. Pak to sem napisu.
Protilátky, tzn. že se kočka s virem FECV setkala, má odhadem asi 80-90% koček. Infikovat se mohou koťata nebo kočky v podstatě kdekoliv. FECV může přežívat ve výkalech 3-7týdnů. Obvykle se kočka nakazí už jako kotě, ve chvíli kdy přestane být chráněno matčinými protilátkami, (zhruba v 10 týdnech věku) a vlastní imunitní systém nezačal ještě zcela úplně pracovat. _________________ Karolina |
|
|
Odpovědět
|
|
Luciana
|
Předmět: FIP Přitlapkováno: 28. 2. 2008 12:17:30 |
|
|
Dobry den,
s Karolinou se neda nesouhlasit. O Fip toho vime hodne a vlastne nic. Znam veterinare, kteri ji jakou nemoc vubec neberou, ockovani zatracuji,a znam veterinare, kteri se s touto nemoci umi poprat,ockovani prosazuji...
Sama s ni mam bohuzel zkusenost dost cerstvou. Mela jsem mainku (velmi dobreho puvodu,ale to evidentne nehraje zadnou roli, myslim to, jestli je to kocka z utulku nebo od chovatele), ktera na na vlhkou formu fip zemrela v jedenacti mesicich. Bylo to me prvni seznameni s fip, tak nevim, jestli nas prubeh byl standardni, kazdopadne byl zdlouhavy, nejasny, testy vykazovaly stridave pozitivitu a negativitu, az podle titru protilatek se lekar ustalil na fipce.
Dale musim potvrdit, ze byt jsem mela doma fip pozitivni zviratko, ma druha kocka, ktere bylo te dobe 9 let je sice pozitivni na koronaviry, ale zatim je v poradku. Doufam, ze to tak i zustane. |
|
|
Odpovědět
|
|
fofo177
Založen: 08.09.2007 Příspěvky: 972 Bydliště: České Budějovice
|
|
|
Odpovědět
|
|
Silvie OK
|
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 5. 3. 2011 20:29:32 |
|
|
Dobrý den, je tu někdo kdo má zkušenosti s pozitivními testy na koronavirý? Naší kočičce byl "rychlo" test pozitivní na koronaviry. Ráda bych se zeptala jaké jsou možnosti nákazy. Četla jsem toho hodně ale naše kočička nechodí ven a nepřišla do stiku ani se žádnou kočičkou. Kočičce bude teď v březnu rok, je s PP a rodiče mají poslední testy na FIP z roku 2009 negativní. Je možné že kočička byla nakažena viry už z chovné stanice?? |
|
|
Odpovědět
|
|
tatiana
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 6. 3. 2011 0:48:33 |
|
|
Zdenča78 napsal: | Dobrý den, je tu někdo kdo má zkušenosti s pozitivními testy na koronavirý? Naší kočičce byl "rychlo" test pozitivní na koronaviry. Ráda bych se zeptala jaké jsou možnosti nákazy. Četla jsem toho hodně ale naše kočička nechodí ven a nepřišla do stiku ani se žádnou kočičkou. Kočičce bude teď v březnu rok, je s PP a rodiče mají poslední testy na FIP z roku 2009 negativní. Je možné že kočička byla nakažena viry už z chovné stanice?? |
Odpovědi najdete přímo v tomto vláknu-stačí si ho pročíst včetně odkazů. _________________ Tatiana, Claudius, Čuk, Gek, Baldík, Šantí, Bivoj, Fay, Max, Bejby a Adam-in memoriam
http://www.prestickekocenky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 6. 3. 2011 8:22:59 |
|
|
tatiana napsal: | Zdenča78 napsal: | Dobrý den, je tu někdo kdo má zkušenosti s pozitivními testy na koronavirý? Naší kočičce byl "rychlo" test pozitivní na koronaviry. Ráda bych se zeptala jaké jsou možnosti nákazy. Četla jsem toho hodně ale naše kočička nechodí ven a nepřišla do stiku ani se žádnou kočičkou. Kočičce bude teď v březnu rok, je s PP a rodiče mají poslední testy na FIP z roku 2009 negativní. Je možné že kočička byla nakažena viry už z chovné stanice?? |
Odpovědi najdete přímo v tomto vláknu-stačí si ho pročíst včetně odkazů. |
Děkuji. JJ já už jsem vše četla, spoustu článků a diskuzí. Vím jak se může, nemůže nakazit. Zajímal mě názor zkušených chovatelů. |
|
|
Odpovědět
|
|
LINCI
|
Předmět: FIP Přitlapkováno: 6. 3. 2011 14:04:47 |
|
|
Dobrý den, podle mě testy nejsou uplně spolehlivě, a ikdyž jsou pozitivní tak to není až taková tragédie, také se stane že jednou vyjdou pozitivní a podruhé ne pokud je kočka v dobré kondici a neodchováváte kotata tak se zvelké pravděpodobnosti ani FIP nerozjede pozitivních koček je snad až na 90 procent a jen velmi malé procento se nakazí takže je velmi duležitá strava a imunita a také stres který muže bít spouštěčem této nemoci takže není na místě se nervovat neprospívá to ani nám ale ani našim miláčkum kteří napětí vycítí |
|
|
Odpovědět
|
|
EDRIMEA
|
Předmět: Re: FIP Přitlapkováno: 6. 3. 2011 15:13:43 |
|
|
LINCI napsal: | Dobrý den, podle mě testy nejsou uplně spolehlivě, a ikdyž jsou pozitivní tak to není až taková tragédie, také se stane že jednou vyjdou pozitivní a podruhé ne pokud je kočka v dobré kondici a neodchováváte kotata tak se zvelké pravděpodobnosti ani FIP nerozjede pozitivních koček je snad až na 90 procent a jen velmi malé procento se nakazí takže je velmi duležitá strava a imunita a také stres který muže bít spouštěčem této nemoci takže není na místě se nervovat neprospívá to ani nám ale ani našim miláčkum kteří napětí vycítí |
Vidím celou situaci naprosto stejně. Nejdůležitější je kvalitní strava případně doplněná něčím vhodným v této konkrétní situaci na podporu imunity. A pak tou největší pomocí stejně bude hlavně psychická pohoda zvířete. A k tomu je nutný i klidný majitel
Rozhodně se pokuste i v této nepříjemné situaci si především užívat všeho toho krásného s Vašimi kočičkami, nemyslete na nejhorší! Jedna věc je nebrat to na lehkou váhu a udělat vše co se dá, tedy i nezbytné testy, ale na druhou stranu je třeba i udržet na uzdě nervy dokud, jak vidno vyjma positivích testů kočenka nemá žádné jiné známky této strašné nemoci. Jistě nakonec vše dobře dopadne. A jedině klidem a láskou miláškovi pomůžete ať už vše dopadne jakkoliv.
Zkuste konzultaci celého problému s pí. Kelnerovou v Sevaronu. My touto cestou řešíme naše problémy s nemocí našeho kocourka. (Doporučeno zdějšími chovateli.) A je to skvělé. Máme možnost konzultací co testovat a jak, čím léčit i jaké podpůrné přípravky podávat.
Držíme Vám palečky a budu se těšit, že nám zde také popíšete jak vše řešíte a s jakým výsledkem. Zkušeností nikdy není dost!!! _________________ Sphynxíček Artíček & EDRIMEA |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: FIP Přitlapkováno: 6. 3. 2011 19:42:30 |
|
|
Děkuji. Za ten necelý týden jsem prostudovala vše co se dalo, tak něco málo už o koronavirech vím. Jen mi pořád nejde dohlavy kde se mohla kočička nakazit. No sehnali jsme paní co si koupila kočičky maminku a slíbila nám že jí nechá otestovat a uvidíme. Ve středu jdeme s naší kočičkou na krev. Kočičku jsme chtěli chovnou, podle výsledků se zařídíme a to momentálně ani neřešíme zda bude, nebo nebude mít koťata. Děkuji za tip, paní Kellnerové se ozvu a určitě požádám o radu ohledně testu. Kočička je v dobré kondici, veselá, hravá a já spokojená:-).
EDRIMEA napsal: | LINCI napsal: | Dobrý den, podle mě testy nejsou uplně spolehlivě, a ikdyž jsou pozitivní tak to není až taková tragédie, také se stane že jednou vyjdou pozitivní a podruhé ne pokud je kočka v dobré kondici a neodchováváte kotata tak se zvelké pravděpodobnosti ani FIP nerozjede pozitivních koček je snad až na 90 procent a jen velmi malé procento se nakazí takže je velmi duležitá strava a imunita a také stres který muže bít spouštěčem této nemoci takže není na místě se nervovat neprospívá to ani nám ale ani našim miláčkum kteří napětí vycítí |
Vidím celou situaci naprosto stejně. Nejdůležitější je kvalitní strava případně doplněná něčím vhodným v této konkrétní situaci na podporu imunity. A pak tou největší pomocí stejně bude hlavně psychická pohoda zvířete. A k tomu je nutný i klidný majitel
Rozhodně se pokuste i v této nepříjemné situaci si především užívat všeho toho krásného s Vašimi kočičkami, nemyslete na nejhorší! Jedna věc je nebrat to na lehkou váhu a udělat vše co se dá, tedy i nezbytné testy, ale na druhou stranu je třeba i udržet na uzdě nervy dokud, jak vidno vyjma positivích testů kočenka nemá žádné jiné známky této strašné nemoci. Jistě nakonec vše dobře dopadne. A jedině klidem a láskou miláškovi pomůžete ať už vše dopadne jakkoliv.
Zkuste konzultaci celého problému s pí. Kelnerovou v Sevaronu. My touto cestou řešíme naše problémy s nemocí našeho kocourka. (Doporučeno zdějšími chovateli.) A je to skvělé. Máme možnost konzultací co testovat a jak, čím léčit i jaké podpůrné přípravky podávat.
Držíme Vám palečky a budu se těšit, že nám zde také popíšete jak vše řešíte a s jakým výsledkem. Zkušeností nikdy není dost!!! |
|
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 16:16:41 |
|
|
Zdenča78 napsal: | Dobrý den, je tu někdo kdo má zkušenosti s pozitivními testy na koronavirý? Naší kočičce byl "rychlo" test pozitivní na koronaviry. Ráda bych se zeptala jaké jsou možnosti nákazy. Četla jsem toho hodně ale naše kočička nechodí ven a nepřišla do stiku ani se žádnou kočičkou. Kočičce bude teď v březnu rok, je s PP a rodiče mají poslední testy na FIP z roku 2009 negativní. Je možné že kočička byla nakažena viry už z chovné stanice?? |
Tak naše Debbie Angel, dle všech krevních testů má FIP, a na 99% touto nemocí onemocní, dle vetky má cca 2roky života.
Naposledy upravil Zdenča78 dne 30. 3. 2011 14:22:20, celkově upraveno 1 krát |
|
|
Odpovědět
|
|
LINCI
|
Předmět: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 17:15:14 |
|
|
já bych si zašla pro jistotu ještěk jiné vet. , jak píšete že na 99 procent onemocní a má dva roky života mi příde dost divné jak muže říc že onemocní stim muže v dobrých podmínkách hodně let vždyt to nemusí ani propuknouta že umře jak to muže říct, FIP se prukazně potvrdí až při pitvě |
|
|
Odpovědět
|
|
fofo177
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 18:52:34 |
|
|
Zdenča78 napsal: | Tak naše Debbie Angel, dle všech krevních testů má FIP, a na 99% touto nemocí onemocní, dle vetky má cca 2roky života. |
Koukám že veterinářka co se týká FIP bude zřejmě kandidátka na Nobelovu cenu. Souhlas s Linci, koukl bych se po jiném vetovi.
Pokud u onoho rychlotestu máte na mysli séropozitivitu, jde o pozitivitu na ANTIKORONAVIROVÉ PROTILÁTKY, nikoliv FIP, a to může mít 60-80% koček. Pokud nenastal v poslední době nějaký průlom, tak jedinou potvrzující diagnózou FIP je histopatologie. _________________ Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 19:19:38 |
|
|
Prosím my jsme nedělali rychlo test, ale už krevní rozbory, boichemie, ELFO séra, hematologie, dopadlo to špatně. Dle veterináře je Debbie pozitivní a na 99% má začinajíci FIP bez klinických příznaků. Určitě to budeme konzultovat i jinde.
fofo177 napsal: | Zdenča78 napsal: | Tak naše Debbie Angel, dle všech krevních testů má FIP, a na 99% touto nemocí onemocní, dle vetky má cca 2roky života. |
Koukám že veterinářka co se týká FIP bude zřejmě kandidátka na Nobelovu cenu. Souhlas s Linci, koukl bych se po jiném vetovi.
Pokud u onoho rychlotestu máte na mysli séropozitivitu, jde o pozitivitu na ANTIKORONAVIROVÉ PROTILÁTKY, nikoliv FIP, a to může mít 60-80% koček. Pokud nenastal v poslední době nějaký průlom, tak jedinou potvrzující diagnózou FIP je histopatologie. |
|
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 19:54:59 |
|
|
[quote="Zdenča78"]Prosím my jsme nedělali rychlo test, ale už krevní rozbory, boichemie, ELFO séra, hematologie, dopadlo to špatně. Dle veterináře je Debbie pozitivní a na 99% má začinajíci FIP bez klinických příznaků. Určitě to budeme konzultovat i jinde.
[quote="fofo177"] Zdenča78 napsal: | Tak naše Debbie Angel, dle všech krevních testů má FIP, a na 99% touto nemocí onemocní, dle vetky má cca 2roky života. |
dobrý večer,
vy jste ty testy dělali, protože kočička onemocněla nějakým onemocněním ?? A čím, jestli se můžu zeptat.
díky
Hanka Blažková |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:10:17 |
|
|
[quote="Blažková Hana"][quote="Zdenča78"]Prosím my jsme nedělali rychlo test, ale už krevní rozbory, boichemie, ELFO séra, hematologie, dopadlo to špatně. Dle veterináře je Debbie pozitivní a na 99% má začinajíci FIP bez klinických příznaků. Určitě to budeme konzultovat i jinde.
fofo177 napsal: | Zdenča78 napsal: | Tak naše Debbie Angel, dle všech krevních testů má FIP, a na 99% touto nemocí onemocní, dle vetky má cca 2roky života. |
dobrý večer,
vy jste ty testy dělali, protože kočička onemocněla nějakým onemocněním ?? A čím, jestli se můžu zeptat.
díky
Hanka Blažková |
Kočička je zdravá, test se dělal kvůli uchovnění a na krytí. Nejprve rychlotest- pozitivní, pak jsme posílali bobek do sevaronu a vyšli pozitivní koronaviry a naše vet. nám doporučila krevní testy.
Debbie je jinak v pořádku, hraje si, žere.. nejeví žádné příznaky onemocnění. Máme sphynxí slečny dvě a ta druhá byla ihned po koupi testovaná a negativní.
Naposledy upravil Zdenča78 dne 30. 3. 2011 14:23:30, celkově upraveno 1 krát |
|
|
Odpovědět
|
|
fofo177
|
Předmět: Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:19:10 |
|
|
Furt jsem z toho jelen. 5.3. byl cca před týdnem dělán rychlotest na koronaviry, 6.3. je kočička veselá, hravá a v dobré kondici a za 14 dní se zjistí že do dvou let umře na FIP a přitom je stále veselá a hravá a hlavně zdravá? To má vet křišťálovou kouli? To by snad na FIPku umřela půlka koček, ne? _________________ Olda & Felis & Charlie & Naranja & Mr. Big
http://www.mooncat.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:24:34 |
|
|
[quote="Zdenča78"][quote="Blažková Hana"] Zdenča78 napsal: | Prosím my jsme nedělali rychlo test, ale už krevní rozbory, boichemie, ELFO séra, hematologie, dopadlo to špatně. Dle veterináře je Debbie pozitivní a na 99% má začinajíci FIP bez klinických příznaků. Určitě to budeme konzultovat i jinde.
dobrý večer,
díky
Hanka Blažková |
to je mi moc líto ale na takhle pozitivních zvířatech se chovat nedá. Myslím si, že budou-li kočky v pohodě, nebudou mít žádný stress, neoslabí se jim imunita, tak nikdy neonemocní. Tato nemoc podle mého názoru propuká pouze při oslabení organismu. Uvidíte sami. Jinak o FIP si můžete dost vygooglovat, ale potom si to musíte přeložit.
hezký večer
Blažková Hana
Kočička je zdravá, test se dělal kvůli uchovnění a na krytí. Nejprve rychlotest- pozitivní, pak jsme posílali bobek do sevaronu a vyšli pozitivní koronaviry a naše vet. nám doporučila krevní testy.
Debbie je jinak v pořádku, hraje si, žere.. nejeví žádné příznaky onemocnění. Máme sphynxí slečny dvě a ta druhá byla ihned po koupi testovaná a negativní, teď bohužel je také pozitivní:-(... Debbie máme z vyhlášené chov.stanice a při koupi jsme nic neřešli a hlavně jsme začínali a nějaká FIP, FIV a FeLV nám nic neříkali. Spoléhali jsme na dobré jméno chovné stanice. Debbie nejezdila na výstavy, a nikdy nepřišla do stiku se žádnou kočkou a to jen s Leou a ta byla negativní. Dle vet. nákaza je z největší pravděpodobnosti z placenty. |
|
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:33:14 |
|
|
[quote="Blažková Hana"][quote="Zdenča78"] Blažková Hana napsal: | Zdenča78 napsal: | Prosím my jsme nedělali rychlo test, ale už krevní rozbory, boichemie, ELFO séra, hematologie, dopadlo to špatně. Dle veterináře je Debbie pozitivní a na 99% má začinajíci FIP bez klinických příznaků. Určitě to budeme konzultovat i jinde.
dobrý večer,
díky
Hanka Blažková |
to je mi moc líto ale na takhle pozitivních zvířatech se chovat nedá. Myslím si, že budou-li kočky v pohodě, nebudou mít žádný stress, neoslabí se jim imunita, tak nikdy neonemocní. Tato nemoc podle mého názoru propuká pouze při oslabení organismu. Uvidíte sami. Jinak o FIP si můžete dost vygooglovat, ale potom si to musíte přeložit.
hezký večer
Blažková Hana
Debbie je jinak v pořádku, hraje si, žere.. nejeví žádné příznaky onemocnění. Máme sphynxí slečny dvě a ta druhá byla ihned po koupi testovaná a negativní, teď bohužel je také pozitivní:-(... Debbie máme z vyhlášené chov.stanice a při koupi jsme nic neřešli a hlavně jsme začínali a nějaká FIP, FIV a FeLV nám nic neříkali. Spoléhali jsme na dobré jméno chovné stanice. Debbie nejezdila na výstavy, a nikdy nepřišla do stiku se žádnou kočkou a to jen s Leou a ta byla negativní. Dle vet. nákaza je z největší pravděpodobnosti z placenty. |
|
jj my chovat nebudeme, ani nebudeme kastrovat. O FIP jsem si hodně přečetla a měla i půjčené lákařské knihy. Kontaktovali jsme i chovatelku od které máme druhou kočičku, jen mě mrzí přístup chovné stanice odkud máme Debbie. Jsme v kontaktu s paní Mgr. Kellnerovou která bude naší situaci konzultovat s panem doktorem Hřibem. |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:36:23 |
|
|
Děkuji |
|
|
Odpovědět
|
|
Blažková Hana
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:41:17 |
|
|
omlouvám se, že jsem Vaše vlákno nečetla od začátku. Jestliže je Vaše kočička narozená březen 2010, tak testy v chovatelské stanici byly dělány asi před krytím. Ono by to tak i vycházelo. Je také možné, že kočena onemocněla u Vás doma. Myslím si, že corona vir si můžete přinést domů z venku. Je to všudepřítomný vir.
Asi jsem Vás moc nepotěšila.
HB |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Re: pozitivní na koronaviry Přitlapkováno: 24. 3. 2011 20:55:06 |
|
|
Blažková Hana napsal: | Zdenča78 napsal: | Dobrý den, je tu někdo kdo má zkušenosti s pozitivními testy na koronavirý? Naší kočičce byl "rychlo" test pozitivní na koronaviry. Ráda bych se zeptala jaké jsou možnosti nákazy. Četla jsem toho hodně ale naše kočička nechodí ven a nepřišla do stiku ani se žádnou kočičkou. Kočičce bude teď v březnu rok, je s PP a rodiče mají poslední testy na FIP z roku 2009 negativní. Je možné že kočička byla nakažena viry už z chovné stanice?? |
omlouvám se, že jsem Vaše vlákno nečetla od začátku. Jestliže je Vaše kočička narozená březen 2010, tak testy v chovatelské stanici byly dělány asi před krytím. Ono by to tak i vycházelo. Je také možné, že kočena onemocněla u Vás doma. Myslím si, že corona vir si můžete přinést domů z venku. Je to všudepřítomný vir.
Asi jsem Vás moc nepotěšila.
jj já vše vím, testy byli 4měsíce před krytím, 9/2009, Debbie se narodila 3/2010. Kontaktovala jsm p.Drimlovou což je nová majitelka maminky naší Debbie a požádala jsem jí o testy a čekám na výsledek. Dle naší vet. teoreticky je možná nákaza z bot atd. ale vysoce nepravděpodobné, spíše se přikládá k nákaze z placenty.
HB |
|
|
|
Odpovědět
|
|
Aélinnel
|
Předmět: Přitlapkováno: 24. 3. 2011 21:45:12 |
|
|
Jen tak na úvod - dámy, prosím Vás, pracujte s citacemi jenom když je to fakt potřeba a máte v tom jistou ruku - ve čtení vlákna jsem se strašně ztrácela, obzvlášť na konci.
Jinak k FIP - Zdenko, nechci nic zlehčovat, ale strašně plašíte. Doporučuji i fórum kocky-online, tam je o FIPu víc než tady a hlavně spoustu praktických reálných zkušeností. Paní Kellnerovou a doktora Hriba považuju za dostatečně fundované v oboru, ale vaši veterinářku s tímto závěrem, který jste zde replikovala, rozhodně ne.
Pro upřesnění - máte tedy kočičku testovanou jako pozitivní na koronaviry? Jak zde bylo řečeno, tenhle virus má v sobě 60-80% všech koček a rozhodně všech nepropukne ani neumřou. Navíc závěr o FIP zatím zní, že je to strašně těžko určitelná nemoc (navíc když je kočička zdravá, hravá a vůbec OK !) a když, tak jenom pitvou.
Latentní FIP může teoreticky spustit cokoli - kastrace, stres, nový zážitek.. je to těžké, ale dokud je kočička OK, nestresujte se (přenáší se to na kočičku), konzultujte s odborníky, ale zase v případě FIP bych tomu nepřikládala nějaký super extra význam - protože tak jako tak s tím nenaděláte nic. O chovu samozřejmě nemůže být řeč.
Jinak s kritikou na chovatele opatrně, obvykle se později ukáže že by člověk nejradši vzal svoje slova zpátky, ale víc se k tomu vyjadřovat nebudu. |
|
|
Odpovědět
|
|
EDRIMEA
|
Předmět: Re: FIP Přitlapkováno: 24. 3. 2011 22:04:45 |
|
|
Zdenča78 napsal: | Děkuji. Za ten necelý týden jsem prostudovala vše co se dalo, tak něco málo už o koronavirech vím. Jen mi pořád nejde dohlavy kde se mohla kočička nakazit. No sehnali jsme paní co si koupila kočičky maminku a slíbila nám že jí nechá otestovat a uvidíme.
|
Dobrý večer paní Levová, omlouvám se, že vše upřesňuji až nyní. Nějakou dobu jsem sem nenahlédla, jsem v jednom kole s řešením všeho kolem našich svěřenců. Vše mne to opravdu zaskočilo, ale nyní sem nebudu tahat vlastní příběh. Až dnes jsem jukla a došlo mi kdo je kdo.
Takže pro upřesnění zde pro Vás i pro všechny okolo - jsem zmiňovaná nová majitelka kočičky Cleopatry Desiree Scarface, matky Vaší Debbie. To mne jste kontaktovala s žádostí o testy na FIP.
Desiree jsme koupili pro našeho kocourka Arta před 3 týdny. Řešili jsme s původní majitelkou naše plány na odchov na této kočence, dostali jsme ujištění, že je na vše negativní a protože zatím jsme řešili zdravotní potíže Artíčkovi, řešili jsme i s původní majitelkou, že nesmíme ohrozit Desiree jeho nemocí. Předpokládám, že když byla původní majitelka seznámena podrobně s Artovými potížemi, bylo jí i jasné, že ani Artík nesmí být ohrožen žádnou nemocí. Proto jsme si vybírali kočičku ze stanice s jistou tradicí, abychom nedopadli jako s Artíčkem.
Opravdu byl pro mne šok Vaše zpráva o možnosti přenosu nemoci na Vaši Debbie od Desinky. No nic, testy jsme pochopitelně ihned v Sevaronu nechali udělat z trusu, výsledek včera večer oznámili původní majitelce Desinky. Byla jsem ujištěna, že zbytek s Vámi již sama vyřídí. Kontaktujte prosím pí. Veselou s Angel´s Sphynx. Mně nepřísluší toto řešit za ní. Jistě vše s Vámi probere a vyřidí. _________________ Sphynxíček Artíček & EDRIMEA |
|
|
Odpovědět
|
|
Zdenča78 Anonymní
|
Předmět: Přitlapkováno: 24. 3. 2011 22:17:39 |
|
|
Aélinnel napsal: | Jen tak na úvod - dámy, prosím Vás, pracujte s citacemi jenom když je to fakt potřeba a máte v tom jistou ruku - ve čtení vlákna jsem se strašně ztrácela, obzvlášť na konci.
Jinak k FIP - Zdenko, nechci nic zlehčovat, ale strašně plašíte. Doporučuji i fórum kocky-online, tam je o FIPu víc než tady a hlavně spoustu praktických reálných zkušeností. Paní Kellnerovou a doktora Hriba považuju za dostatečně fundované v oboru, ale vaši veterinářku s tímto závěrem, který jste zde replikovala, rozhodně ne.
Pro upřesnění - máte tedy kočičku testovanou jako pozitivní na koronaviry? Jak zde bylo řečeno, tenhle virus má v sobě 60-80% všech koček a rozhodně všech nepropukne ani neumřou. Navíc závěr o FIP zatím zní, že je to strašně těžko určitelná nemoc (navíc když je kočička zdravá, hravá a vůbec OK !) a když, tak jenom pitvou.
Latentní FIP může teoreticky spustit cokoli - kastrace, stres, nový zážitek.. je to těžké, ale dokud je kočička OK, nestresujte se (přenáší se to na kočičku), konzultujte s odborníky, ale zase v případě FIP bych tomu nepřikládala nějaký super extra význam - protože tak jako tak s tím nenaděláte nic. O chovu samozřejmě nemůže být řeč.
Jinak s kritikou na chovatele opatrně, obvykle se později ukáže že by člověk nejradši vzal svoje slova zpátky, ale víc se k tomu vyjadřovat nebudu. |
O koronavirech, FIP, jsem si přečetla hodně, vím jaké jsou možnosti nákazy. Myslím že za ty 3 týdny jsem nastudovala spoustu vecí . Já vím že vyrus má 80% koček, o koronavirech a FIP vím poměrně hodně, četla jsem i lékařskou knihu od vet. Chovatelé nekritizuji, jen píšu pravdu a to že se s námi o tom odmítá bavit. Vím že se FIP prokáže pitvou, vím o stresujicích faktorech, Debbie nebude uchovněná a ani kastrovaná. Kočička je pozitivní na koronaviry, což má 90% koček, dle krevních rozborů má šptné výsledky z ELFO séra, které bývají špatné u kočiček s FIP a podle vet. má FIP .. |
|
|
Odpovědět
|
|
|