Kočičí ochutnávání
Autor: Filip Prahl
© Modrý kocouř V porovnání s lidmi je vnímání chuti u koček méně dokonalé. Zatímco lidé mají 9 tisíc chuťových pohárků, kočky pouze 473. Jejich nedostatek ale nahrazují dokonalým čichem. Stejně jako lidé, rozeznávají kočky čtyři základní chutě: kyselou, hořkou, slanou a sladkou. Protože jsou ale čistí masožravci, je jejich odezva na sladkou chuť mnohem menší než u lidí. Kočky dávají přednost potravě, která má teplotu asi 30°C, tedy stejnou, jako je teplota kočičího jazyka. Takže kočku nebude moc přitahovat konzerva vyndaná přímo z ledničky, protože její předkové byli zvyklí jíst čerstvě ulovenou kořist. Když kočka nechce moc jíst, zkuste jí jídlo zahřát, aby se z potravy uvolnilo více vůně. Protože je u koček čich dokonalejší než chuť, není tedy divu, že kočce stačí vámi přinesenou a naservírovanou lahůdku pouze očichat a když to není ono, může se rovnou otočit a odejít :-) |