Pokud vás někdy olízla kočka, určitě jste byli překvapeni, jak drsný má jazyk. Je to úplně jiné než u psa, který má jazyk hladký, ale ten koček je jako brusný papír. Proč to tak je?
Střed jazyka kočky je pokrytý malými dozadu směřujícími ostny nebo háčky, kterým se říká nitkovité papily. Jedná se o kožní výběžky, které obsahují keratin, z něhož máme my, lidé, například nehty - proto jsou papily pevné.
Kočky jsou masožravci a jako svou potravu loví menší zvířata. Háčky na jazyku jim pomáhají jednak kořist v tlamě udržet, ale zejména jim slouží jako škrabka k získání masa z kostí kořisti. Jejich směřování dozadu také pomáhá potravu posunovat správným směrem.
Háčky na jazyku pomáhají také při pití. Zvětšují plochu jazyka a kočka tak na něm může zachytit více vody. Pití koček je úplně jiné než například u psů - pes si vytvoří z jazyka něco jako kalíšek nebo lžičku a vodu si „hodí“ do tlamy. Kočka naproti tomu má jen vodu, která se na povrchu jazyka udrží. I proto kočky více vody vylijí, vyteče jim.
Jazyk je přirozeným hřebenem kočky, jím si upravuje svou srst. Drsnost jazyka je pro tuto činnost ideální – jak se kočky olizují, volné chlupy a nečistoty se na papilách zachytávají a jsou z kožichu odstraněny. Pokud svou kočku dostatečně nevyčesáváte, dostává se hodně chlupů do žaludku a tam se mohou tvořit chumáče, které kočka obvykle vyzvrátí. Pokud se jí to nepovede, mohou nastat problémy. Řada krmiv nebo doplňků stravy s rozkládáním těchto chlupů dnes pomáhá.
Na jazyku se samozřejmě nacházejí také chuťové pohárky. Narozdíl od lidí mají kočky chuťových pohárků málo, asi jen 470 v porovnání s asi 10 000 u průměrného člověka. Pomocí jazyka kočka nejen ochutnává, ale také rozlišuje povrch potravy. Špičkou jazyka ji umí ohmatávat podobně jako například hmatovými chlupy.
Jazykem kočky také poznají, jestli je potrava studená, teplá, nebo právě akorát. Přednost má jídlo o teplotě kolem 38°C, což je teplota kořisti. Když je teplota nižší (pokud něco vyndáte rovnou z ledničky), kočka potravu odmítne, protože by mohla znamenat, že je úlovek už dlouho po smrti a tudíž by se mohl rozkládat a být jedovatý.
Pomocí jazyka se kočky také ochlazují. Potí se jen na několika málo místech, a tak je olizování se další důležitou možností, jak snížit teplotu. Odpařování slin na srsti kočku ochladí stejně jako nás pot. Navíc, sliny pomáhají udržet srst čistou a voňavou.
Nakonec, kočky používají jazyk k projevení náklonnosti – když vás váš kočičák olizuje, ukazuje, že mu na vás opravdu záleží.
Tagy ?
chuťjazykSdílejte! | O sdílení
V porovnání s lidmi je vnímání chuti u koček méně dokonalé. Zatímco lidé mají...
10 031x 4. prosince 2003Podle zprávy vědců nejsou kočky schopny vnímat sladkou chuť...
Nejčtenější
Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?