Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se! Registrací souhlasíte s podmínkami používání.
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Nahrává se...

Jaké jsou vlastně kočičí chutě?

Datum23. února 2015  |  Reklamní sdělení  |  Zobrazení celkem/dnes6 256x / 1x

Kočky a lidé jsou si v mnohém velice podobní. Stejně jako člověk i naši kočičí miláčci mají chuťové pohárky, které jim umožňují vnímání a rozlišovaní chutí. V porovnání se svými páníčky jich však mají o dost méně, a to necelých pět set, což je k devíti tisícům, jež má člověk, skutečný nepoměr. Na škodu to však rozhodně není. Chybějící chuťově pohárky kočkám nahrazuje dokonalý čich, o kterém si lidé mohou nechat leda tak zdát. Každá kočka má na 200 miliónů čichových buněk, což je o celou polovinu více, než u člověka. Kočkám tedy stačí jídlo pouze očichat a znechuceně odejít, aniž by ochutnaly. Pověra o "mlsných kočičích jazýčcích" je tedy spojena spíše s vynikajícím čichem, než se samotnou chutí.

Co se týče rozpoznávání chutí, jsou na tom kočky naprosto totožně jako lidé. Mohou totiž rozpoznávat všechny chutě – tedy chuť kyselou, hořkou, sladkou i slanou. Jelikož se jedná o masožravce, rozpoznávají kočky chutě slané, hořké a kyselé velice dobře, avšak jejich rozpoznávání chutě sladké je velice sníženo.

Od lidí se kočky odlišují nejen množstvím chuťových pohárků, čichem a schopností rozpoznávat sladkou chuť, nýbrž také teplotou, při které preferují konzumaci své potravy. Zatímco u člověka je to dáno druhém jídla, pro kočky je ideální teplota jednotná, s to 30 stupňů Celsia, tedy teplota, kterou má kočičin jazyk. Kočky byly v průběhu celého svého vývoje zvyklé konzumovat potravu ihned po ulovení, není tedy divu, že je konzerva vytažená přímo z lednice příliš neohromí. A jak tedy kočku krmit, aby si pochutnala a zároveň dostala vše potřebné?

1. Granule a konzervy – tato varianta je v dnešní době patrně nejfrekventovanější. Stačí zajet do kteréhokoliv supermarketu či zverimexu a oddat se výběru z neuvěřitelného množství dražších i levnějších konzerv, pytlů s granulemi, taštičkami a řadou různých pamlsků a pochoutek. I v tomto případě platí do jisté míry zásada „cena odpovídá kvalitě“. Přesto je však nezbytné pečlivě studovat složení všeho, co pro svého miláčka kupujete, a hlavně být trpěliví. Málokdy se totiž podaří, že krmivo, které jste pro svou kočičku vybrali, bude to pravé a zachutná jí. Často se tedy budete stávat svědkem situací, kdy vaše kočičí princezna vámi tak dlouho vybíranou pochoutku pouze očichá a vznešeně odejde pryč. A vy, po celých čtyřech dnech, kdy váš mazlíček drží hladovku, nasednete do auta a pojede pro něco, co by vašemu drahouškovi zachutnat mohlo.

2. Domácí strava – řada chovatelů sestavuje jídelníček pro své kočky sama. Chce to pouze cvik a pár doplňků stravy a smíte se mezi ně počítat i vy.

3. Mléko – řada lidí zastává názor, že kočky se mají krmit pouze mlékem. Není tomu tak, jelikož některé kočky mohou mít po mléku dokonce silný průjem a rozhodně to není vhodná potravina pro monodietu. Proto mléko kočce podávejte jen v malém množství a nejprve vyzkoušejte, zda ho bude dobře snášet.
Obsah se nahrává...


Sdílejte!  |  O sdílení
Sdílet přes e-mail Sdílet na Facebooku Odeslat pomocí Facebook Messengeru Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+





Zatím bez komentáře

Pro přidání komentáře se prosím přitlapkujte.

Zatím není přitlapkován žádný komentář.

Reklama

Nejčtenější

1
Vyhlášení NEJ fotky listopadu 2023 (13x)
2
RSS kanály (12x)

Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?

Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?

Registrujte se!

Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.

Reklama

Modrý kocouř.cz (c) 2024

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube

Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?

Top