Vaříme pro kočky: Domácí masová sklenice
27. června 2016 |
HaniK |
28 304x / 5x
Hovězí maso |
1 kg hovězího masa, např. kližka (189,90 Kč) |
Kuřecí maso |
600 g kuřecích křídel, krků nebo skeletu (36 Kč) |
Zeleninová směs |
8 lžic směsi hrášku a mrkve (12 Kč) |
Voda |
Podle potřeby |
Zavařovací sklenice |
3 sklenice po 500 ml nebo 6 sklenic po 250 ml |
Rozpis na 3 sklenice po 500 ml nebo 6 sklenic po 250 ml.
Cena jedné sklenice 79,30 Kč nebo 39,70 Kč
Ceny Tesco, červen 2016
Pozn.: Počet sklenic se může lišit podle druhu masa.
Maso budeme připravovat pomalým pečením noc předem. Najdeme si vhodný pekáč. Ideální je ten, co má dobře těsnící pokličku. Pokud takový nemáme, poslouží varianta „brod“.
Do pekáče dáme maso v celku, případně naporcujeme tak, aby se maso vlezlo, lehce podlijeme vodou a přiklopíme, nebo celý pekáč obalíme alobalem.
Troubu zapneme na 100°C a pekáč s masem do ní vložíme na celou noc. Ráno se bude maso sypat.
Kuřecí křídla (a jiné) zalijeme studenou vodou tak, aby byla všechna ponořená. Takto buď vaříme v tlakovém hrnci 20 minut, v klasickém hrnci 40, minut nebo pomalým vařením 3 hodiny.
Po uvaření maso a kůže obereme a dáme stranou.
Hovězí maso vidličkou roztrháme na vlákna a smícháme ho s kuřecím.
Do této směsi přidáme hrášek a mrkev pokrájenou na kousky.
Budeme používat zavařovací sklenice, které umyjeme nejlépe v myčce a následně naplníme horkou vodou.
Vodu z jednotlivých sklenic vyléváme těsně před plněním masem. Maso vtlačíme do sklenic tak, aby sklenice byly plné cca 3 cm pod okraj. Následně zalijeme vývarem smíchaným se šťávou z hovězího masa a uzavíráme víčky, která jsme zevnitř vytřeli lihem (např. vodkou).
Zbytek tekutiny (vývar + šťáva z masa) můžeme zamrazit a následně používat na další recepty.
Protože sama nemám zavařovací hrnec, zavařuji v elektrické troubě.
Na vyšší plech (nebo hrnec) rozložíme utěrku a naskládáme do něj sklenice víčkem nahoru. Měly by mít od sebe rozestup asi 2 cm. Plech umístíme do spodní třetiny trouby vyhřáté na 120°C, dolní i vrchní ohřev, a nalijeme do něj vodu do výšky 3 cm, kterou případně v průběhu doléváme. Následně sterilujeme 90 minut.
Po sterilování vyjmeme z plechu a obrátíme víčkem dolů.
Maso vydrží minimálně měsíc.
Maso dáme do pekáče a přiklopíme
Pečlivě umyjeme sklenice
Maso po nici pečení
Maso po upečení natrháme vidličkou
Kuřecí maso obereme
Masa smícháme
Přidáme zeleninu
Směs plníme do sklenic
Zalijeme vývarem a šťávou
Zbytek tekutiny zamrazíme
Nachystané
Sterilujeme
Hotové
Hostina
Tip
Jezdili jste někdy na dovolenou a zavařovali jste si jídla do sklenic? I když už je dnes tato metoda pasé, tak udělat si tuto jednoduchou domácí konzervu pro kočky není zas tak špatné. U nás třeba máme na hlavní jídlo granule a konzervy dostávají jen někdy za odměnu. A přesně k tomuto účelu mi perfektně slouží tyto domácí.
Prohlášení:
Uvedený recept nemůže nahradit plnohodnotnou stravu kočky. Pokud má kočka nějaké zdravotní problémy nebo si nejste jisti, konzultujte vhodnou stravu se svým veterinářem.
Tagy ?
krmenívaříme pro kočku
| O sdílení
Správné krmení je zásadní pro vývoj a celkové zdraví kočičáka. Abychom mu poskytli vše, co potřebuje...
38 928x
31. ledna 2016
Zkuste připravit svým kočičákům tzatziki s králičím masem.
9
|
9 912x
20. června 2016
Zkuste připravit svým kočičákům kuřecí tyčinky - mají také rádi zázvor?
4
|
10 206x
13. června 2016
Ludmila Vostrá 29. května 2021 14:13
Kořeníte to něčím?
Nevím, jestli dotek mých rukou je jedovatý, ale když jsem zkusila pro Sněhurku vývar z kuřete (ze všech konzerv i kapsiček VŽDYCKY nejdřív spapá omáčku) tak ten vývar bez soli nepapala vůbec a když jsem to trochu přisolila, očuchala to a šla pryč!
Hovězí jí koupit nemohu, to jsem nekoupila ani sobě, synovi a vnukům už od posledního zdražení. Vepřové ano, to papá! Takže vždy, když vařím, dávám jí jakékoliv masíčko syrové, to moje milovaná potvůrka papá MOC RÁDA !
gwen 28. června 2016 14:22
Já souhlasím s Hankou. Fantazii se meze nekladou. A jestli se vám chce, vařte, pište, publikujte.o)
HaniK 28. června 2016 14:18
Jen vařte, já sloužím (snad) jako inspirace a základna svých origo receptů. :-D Tady do rubriky mám teda recepty naplánované až do února, ale jen vzhůru do psaní, fotek, videí ve vlastním článku... Konečně nebudu sama, kdo si vesele vyváří pro kočky. :-D
Jinak animondou jsem kdysi dávno krmila taky. A postupně jsme mokré krmivo zrušili. Granule mají taky pořád. Párkrát týdně mají navařeno nebo jim předhodím kus masa a jsme spokojení na všech stranách. Já hlavně z toho, že nezatěžuju životní prostředí dalšími obaly. :-)
Annie626 28. června 2016 14:11
Jo a Jenny a Myška nejedí granule protože nemají zuby...
Annie626 28. června 2016 14:10
Jakože o víkendu její ráno Carny a večer Cosmu (abyste nemysleli, že o víkendu ji jenom jednou denně. Jinak ke granulím mají volný přístup kdykoli a váhu si sami výborně udržují)
Annie626 28. června 2016 14:07
Konzervy: Ve všední dny ráno a večer Carny (animonda) a o víkendu večer Cosma Thai.
Granule: Royal Canin Sterilised (granule u nás ji jenom Roza, Rozali a občas Kulda a Bubla.) Jinak co myslíte, měla bych udělat i pár receptů z vaříme pro kočky? Znám pár dobrých...
gwen 28. června 2016 14:01
Annie...Jaké?
Annie626 28. června 2016 13:58
My používáme konzervy jako hlavni jídlo a granule jako vedlejší.
HaniK 28. června 2016 10:12
A to bude aspoň pro ty moje paka zkouška. U nás se totiž chladit nemusíme, takže uvidíme, jestli je na něco zmrzlého nebo polorozmrzlého nalákám. :-)
HaniK 28. června 2016 9:45
Příští týden bude "Nanuk", od minulého týdne to koumám. :-)
evelinas 28. června 2016 9:15
Výzerá to výborne,určite skusíme.Tá vaša tlupa je úžasná,ako svorne im všetko chutí.
gwen 28. června 2016 9:11
Já si myslím, že to je skvělý nápad na zpestření. I třeba, když se jede na dýl na chaty nebo se kočka bere někam na dovolenou. Zajímavá je ta fotka, kde jsou dvě mističky, jedna s masem a druhá se šťávou...o) A kočky si jasně zvolily..o)
Hanko, super. Ještě by to chtělo něco na osvěžení, do toho strašného horka.o)
katyp50 28. června 2016 8:33
Hmmm, tohle vypadá "jedle" i pro mne. Jen ten hrášek by mi vydloubali z misek.
Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.
Reklama
Další recept
Vaříme pro kočky:
Tzatziki s králičím masem
Související
Krmení kočky - jak a čím?
Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?
Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit
osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?
Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.