Žijeme v holobytě. Vaření je teď tak trochu složitější, jak pro nás, tak pro zvířata. Proto jsem se rozhodla, že dnešní pondělní „recept“ bude trochu jiný.
Napíšu vám sem moje zkušenosti a nápady, jak pro zvířata uchovávám jídlo. Tedy v mrazáku. Nebo mrazem, chcete-li.
Budou to moje tipy, které zkušeným asi přijdou na nic, ale všichni jsme nějak začínali...
Začala bych od Adama. Tedy od nákupu. V dnešní době máte mnoho možností, kde můžete koupit maso a vnitřnosti pro své kočky. Co ale tak úplně už nedoporučuji, jsou obchody pro BARF – tedy se syrovou stravou určenou pro zvířata.
Tyto obchody se rozhodně vyplatí z hlediska ceny nebo toho, že vám můžou maso dovézt až domů nebo chodíte na sběrné místo (případně přímo do pobočky). U nás nastal problém v tom, že tyto obchody prodávají po velkých kusech a hlavně – už mražené. Třeba dostanete kilový kus mraženého hovězího. Což je na porcování takřka nemožné, pokud to nesekáte mačetou.
Zároveň stále platí, že jednou rozmražené už by se nemělo dále mrazit. Upřímně, zkoušeli jste to někdy vy a následně takové maso jíst? A pak to požadujte po kočce.
Pokud ale máte více strávníků, je možné, že se vám to vyplatí – naporcujete prostě celý blok masa na jedno jídlo pro všechny. Nám se tak hodilo kupovat třeba vyřazená kuřecí srdíčka ve vaničkách.
Zároveň ale upozorňuju na to, že takto mražené maso naše kočky třeba někdy nechtějí. Smrdí jim. Proto jsme se vrátili k nákupům čerstvého.
Pokud kočkám hodláte jídlo mrazit po porcích a jste nejistí v kramflecích, doporučuju rozhodně pořídit digitální váhu. Mně v začátcích odměřování (prostě když jsem to ještě procentuálně hrotila každému na míru) digitální váha moc pomohla. Ostatně, využívám ji hodně i pro recepty pro kočky i teď.
Hádám, že spousta z vás vašim kočkám třeba potravu i míchá, ať už je to více mas dohromady nebo přidáváte třeba trošku nějaké přílohy (vločky, zelenina). Na začátku jsem míchala pokaždé všechno každý den. Později jsem si přišla na to, že je mnohem jednodušší nachystat si sáčky, do každého odměřit to, co tam chci (třeba nakrájené hovězí s králičím a troškou nasekaného hrášku), takový balíček zauzlovat a zamrazit. Takto si můžete udělat zásobu snídaní (nebo večeří) na hodně dlouhou dobu.
Takový balíček stačí vždy jen večer před snídaní nechat rozmrazit a ráno je snídaně na světě. Mimochodem, pokud máte žravé kočky jako my, tak my jsme si přišli na to, že balíčky je dobré dát na plech do trouby a nechat přes noc rozmrazovat tam – v bezpečí. Jen na to nesmíte zapomenout a troubu zapnout...
Největší trik ale nejsou u nás klasické pytlíky. Musím říct, že nejvíc využívané jsou sáčky a tvořítka na led. A to, prosím, led využíváme asi dvakrát ročně.
Do klasických tvořítek na led můžete dát malé porcičky masa (s něčím). Výhoda je i dobré odměřování a rozhodně i skladovatelnost. Tvořítek na led jsem schopná narvat do mrazáku opravdu hodně. Tato tvořítka ale stejně po naplnění doporučuju obalit třeba právě sáčkem nebo jednou vrstvou potravinářské folie. Holé maso by v kontaktu s mrazem mohlo přijít k újmě na vůni a chuti.
Geniální věc na tekuté věci (třeba žloutky nebo vývar a polévky) jsou sáčky na led. Naleju, zauzluju a mám porcičky jak vymalované. Mám takto uchovanou polévku pro kočky, kterou dávám jako ozvláštnění. Vyloupnu z folie jeden „ledík“ do misky, nechám rozpustit na pokojovou teplotu a je to.
Vím, že se tento mražený postup může zdát někomu zdlouhavý. Na začátku je pořád nějaké chystání, ale je to pořád jen začátek. Jsem v principu velmi líný člověk. A kupodivu jsem si byla schopná udělat zásobu bašty pro kočky asi na měsíc a půl. Odpadlo mi tahání těžkých konzerv (pokud tedy neobjednáváte z internetu a nedoveze vám to kurýr až do obýváku) a také jejich skladování. Protože skladování konzerv mi tedy značně bralo prostor. Pytlíčky a tvořítka jsem namačkala do mrazáku a bylo to.
Moji rodiče pytlíkovali pro svého malého pejska taky. Ze třech šuplíků jeden popsali „Max“ a měli tam pro něj železnou zásobu.
Po těchto postupech už jsem se ke konzervám nikdy nevrátila...
Tagy ?
krmenívaříme pro kočkuSdílejte! | O sdílení
Správné krmení je zásadní pro vývoj a celkové zdraví kočičáka. Abychom mu poskytli vše, co potřebuje...
38 928x 31. ledna 2016Zkuste připravit svým kočičákům plněné kuřecí kůže s hruškou...
Nejčtenější
Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?