Zaregistrovat se   Přitlapkovat se
Přitlapkujte se tady:

Jméno:   Heslo:    

Pokud ještě nemáte svůj modrokocouří účet, zaregistrujte se! Registrací souhlasíte s podmínkami používání.
Zapomněli jste heslo?
Vyhledávání

Nahrává se...

Vaříme pro kočky: Konzervu ne, raději mráz

Datum19. září 2016  |  AutorHaniK  |  Zobrazení celkem/dnes14 044x / 1x

Žijeme v holobytě. Vaření je teď tak trochu složitější, jak pro nás, tak pro zvířata. Proto jsem se rozhodla, že dnešní pondělní „recept“ bude trochu jiný.

Napíšu vám sem moje zkušenosti a nápady, jak pro zvířata uchovávám jídlo. Tedy v mrazáku. Nebo mrazem, chcete-li.

Budou to moje tipy, které zkušeným asi přijdou na nic, ale všichni jsme nějak začínali...


Hovězí srdce s rýží
Hovězí srdce s rýží


Začala bych od Adama. Tedy od nákupu. V dnešní době máte mnoho možností, kde můžete koupit maso a vnitřnosti pro své kočky. Co ale tak úplně už nedoporučuji, jsou obchody pro BARF – tedy se syrovou stravou určenou pro zvířata.



Obchody BARF

Tyto obchody se rozhodně vyplatí z hlediska ceny nebo toho, že vám můžou maso dovézt až domů nebo chodíte na sběrné místo (případně přímo do pobočky). U nás nastal problém v tom, že tyto obchody prodávají po velkých kusech a hlavně – už mražené. Třeba dostanete kilový kus mraženého hovězího. Což je na porcování takřka nemožné, pokud to nesekáte mačetou.

Zároveň stále platí, že jednou rozmražené už by se nemělo dále mrazit. Upřímně, zkoušeli jste to někdy vy a následně takové maso jíst? A pak to požadujte po kočce.

Pokud ale máte více strávníků, je možné, že se vám to vyplatí – naporcujete prostě celý blok masa na jedno jídlo pro všechny. Nám se tak hodilo kupovat třeba vyřazená kuřecí srdíčka ve vaničkách.

Zároveň ale upozorňuju na to, že takto mražené maso naše kočky třeba někdy nechtějí. Smrdí jim. Proto jsme se vrátili k nákupům čerstvého.



Co se vyplatí mít doma

Pokud kočkám hodláte jídlo mrazit po porcích a jste nejistí v kramflecích, doporučuju rozhodně pořídit digitální váhu. Mně v začátcích odměřování (prostě když jsem to ještě procentuálně hrotila každému na míru) digitální váha moc pomohla. Ostatně, využívám ji hodně i pro recepty pro kočky i teď.



Míchání

Hádám, že spousta z vás vašim kočkám třeba potravu i míchá, ať už je to více mas dohromady nebo přidáváte třeba trošku nějaké přílohy (vločky, zelenina). Na začátku jsem míchala pokaždé všechno každý den. Později jsem si přišla na to, že je mnohem jednodušší nachystat si sáčky, do každého odměřit to, co tam chci (třeba nakrájené hovězí s králičím a troškou nasekaného hrášku), takový balíček zauzlovat a zamrazit. Takto si můžete udělat zásobu snídaní (nebo večeří) na hodně dlouhou dobu.

Takový balíček stačí vždy jen večer před snídaní nechat rozmrazit a ráno je snídaně na světě. Mimochodem, pokud máte žravé kočky jako my, tak my jsme si přišli na to, že balíčky je dobré dát na plech do trouby a nechat přes noc rozmrazovat tam – v bezpečí. Jen na to nesmíte zapomenout a troubu zapnout...



Led, led, led

Tvořítko na led myDRINK z akčníceny.cz
Tvořítko na led myDRINK z akčníceny.cz

Největší trik ale nejsou u nás klasické pytlíky. Musím říct, že nejvíc využívané jsou sáčky a tvořítka na led. A to, prosím, led využíváme asi dvakrát ročně.

Do klasických tvořítek na led můžete dát malé porcičky masa (s něčím). Výhoda je i dobré odměřování a rozhodně i skladovatelnost. Tvořítek na led jsem schopná narvat do mrazáku opravdu hodně. Tato tvořítka ale stejně po naplnění doporučuju obalit třeba právě sáčkem nebo jednou vrstvou potravinářské folie. Holé maso by v kontaktu s mrazem mohlo přijít k újmě na vůni a chuti.

Geniální věc na tekuté věci (třeba žloutky nebo vývar a polévky) jsou sáčky na led. Naleju, zauzluju a mám porcičky jak vymalované. Mám takto uchovanou polévku pro kočky, kterou dávám jako ozvláštnění. Vyloupnu z folie jeden „ledík“ do misky, nechám rozpustit na pokojovou teplotu a je to.


Sáčky na led
Sáčky na led


Konzervu ne – raději mráz

Vím, že se tento mražený postup může zdát někomu zdlouhavý. Na začátku je pořád nějaké chystání, ale je to pořád jen začátek. Jsem v principu velmi líný člověk. A kupodivu jsem si byla schopná udělat zásobu bašty pro kočky asi na měsíc a půl. Odpadlo mi tahání těžkých konzerv (pokud tedy neobjednáváte z internetu a nedoveze vám to kurýr až do obýváku) a také jejich skladování. Protože skladování konzerv mi tedy značně bralo prostor. Pytlíčky a tvořítka jsem namačkala do mrazáku a bylo to.

Moji rodiče pytlíkovali pro svého malého pejska taky. Ze třech šuplíků jeden popsali „Max“ a měli tam pro něj železnou zásobu.

Po těchto postupech už jsem se ke konzervám nikdy nevrátila...




Tagy ?

krmenívaříme pro kočku


Obsah se nahrává...


Sdílejte!  |  O sdílení
Sdílet přes e-mail Sdílet na Facebooku Odeslat pomocí Facebook Messengeru Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+




Související Kočkočtení >

Krmení kočky - jak a čím?

Správné krmení je zásadní pro vývoj a celkové zdraví kočičáka. Abychom mu poskytli vše, co potřebuje...

Počet zobrazení38 928x
Datum31. ledna 2016

Vaříme pro kočky: Plněné kuřecí kůže s hruškou

Zkuste připravit svým kočičákům plněné kuřecí kůže s hruškou...

13
  |  Počet zobrazení9 090x
Datum5. září 2016



9 komentářů

Pro přidání komentáře se prosím přitlapkujte.

viera
Kocouřákviera  Datum24. září 2016 10:09

snad bude Hanka distribuovať aj na Slovensko..nakupila som Mafi sušene mäso a ona ,že ,,fuj"..žerie ho Sisa..Mafi iba tyčibky z tesca..

gwen
Kocouřákgwen  Datum24. září 2016 9:59

Já jsem taky na nějaké výstavě viděla obchůdek, ale mám pocit, že tam to bylo převážně pro pejsky.

Čekám, až si HaniK něco takového otevře.o)

Felix (6)
KočičákFelix (6)  Datum23. září 2016 22:58

pro viera -u nás v Liberci je malá výrobna mňamek pro zvířátka, pečou tam piškoty, sušenky z různých surovin, suší maso, prostě ráj pro zvířátka, pohroma pro peněženky.

evelinas
Kocouřákevelinas  Datum19. září 2016 16:14

My kupejeme v normálnom obchode,hovädzie nechcú,tak morčacie stehno horné a sem tam bravčové,kuracie srdiečka,morčacie srdiečka.Mrazák máme tak na pol.Skúšala som s mrkvou,ryžou,vločkami.U nás vedie čisté mäsko.

HaniK
KocouřákHaniK  Datum19. září 2016 15:55

Z Barf obchodů je to prý většinou kombinace nuceného výseku nebo zvíře nedostalo norem na hmotnost (takto bereme třeba kuřata za pár korun) a taky třeba mrazene maso ze supermarketu, co už by nikdo nekoupil, takto bereme třeba ta srdíčka z Vodňanského kuřete.

Ono to není špatný, ale ty gramáže jsou na nic. Kdysi jsem se snažila ukecat dodavatele, aby mi to nemrazil, ale prý musí.

viera
Kocouřákviera  Datum19. září 2016 15:45

tiež to musim teda skusiť..nenapadlo nikoho z vas podnikať s niečim ako mlsnotky pre mačky?raz bol taky americky film a tam mali ,,havkareň" ..take pečene dobrotky pre psikov..ktovie či take niečo niekto vyraba na predaj?

gwen
Kocouřákgwen  Datum19. září 2016 15:37

Hani a maso z Barf obchodu- to je maso jiné jakosti? Nebo?

evelinas
Kocouřákevelinas  Datum19. září 2016 15:36

My tiez mrazime


katyp50
Kocouřákkatyp50  Datum19. září 2016 8:18

Skvělé! Tleskám. Já také mrazím porce mletého masa s trochou vařené rýže a zeleniny v poměru tak 80+10+10. Srdíčka kuřecí také. Nic jiného se u nás nekonzumuje. Bylinky do polévky - nasekané bylinky ze zahrady nacpu do tvořítek, hlubších pokud možno, zaliju vodou, zatlačím jak to jde a zamrazím. Pak se do polévky hodí jen kostička.

Výše uvedené názory a komentáře nevyjadřují stanovisko Modrého kocouře.cz. Modrý kocouř.cz si vyhrazuje právo příspěvky odporující dobrým mravům, v rozporu se zákony nebo obsahující reklamu smazat.

Reklama

Nejčtenější

1
RSS kanály (17x)

Má Váš kočičák už svou stránku ve Zlaté knize?

Víte, že svému kočičákovi tady můžete vytvořit osobní stránku? Víte, že pak může mít své vlastní kočkoalbum, deníček a další?

Registrujte se!

Registrace není povinná, ale umožní Vám využívat všechny funkce, které Modrý kocouř.cz nabízí - jednoduché vkládání fotek, komentování nebo komunikace s ostatními Kocouřáky.

Reklama

Modrý kocouř.cz (c) 2024

Všechna práva vyhrazena.
O stránkách
Ochrana osobních údajů
Politika využití cookies
Modrokocouří blog
Novinky
Nápověda
Reklama
Kontakt

Archivováno Národní knihovnou ČR
Facebook Twitter Google Plus Instagram YouTube

Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?

Top