Prvním vyráběným krmivem pro domácí mazlíčky byly sušenky pro psy, které se začaly vyrábět v Anglii kolem roku 1860.
Za vším tehdy stál jistý pan James Spratt z Cincinnati v Ohiu, který původně přijel do Londýna prodávat hromosvody. Když po vystoupení z lodi uviděl, jak psi na molu dostávají zbylé suchary z lodi, napadlo ho, že by pro ně bylo lepší, kdyby to byly suchary speciálně pro ně - pro psy. Z mouky, zeleniny, řepy a masa.
I když byl původní recept založen více na intuici než na vědeckých poznatcích, byl to rozhodně krok správným směrem, protože Sprattova firma díky prodeji krmiva sportovním psům anglických gentlemanů brzy vzkvétala.
Kolem roku 1890 převzala Sprattovu recepturu a celou výrobu americká obchodní společnost a krmivo se tak dostalo do Spojených států. Na trh postupně vstoupilo několik dalších firem s vlastními krmivy, což byly většinou obohacené suchary nebo různé hrubé drtě. Vše bylo založeno na tehdejších značně kusých znalostech o výživě.
Po první světové válce se v Americe objevily psí konzervy s koňským masem, ve třicátých letech se v Anglii začaly vyrábět konzervy z masa a obilovin. V padesátých letech 20. století se objevily další nové typy suchých krmiv. Největší rozvoj nastal rozhodně v letech šedesátých. Na jejich konci měli chovatelé skutečně bohatý výběr – suché krmivo pro kočky, spoustu druhů konzerv a dalších výrobků.
Prodej krmiv neustále roste, což je způsobeno celou řadou faktorů. Je to jednak rostoucí počet domácích mazlíčků, dále fakt, že stále více lidí pro své miláčky používá vyráběná krmiva jako hlavní krmení. Nezanedbatelný je vliv různých diet a v neposlední řadě je to také otázka peněz – kupované krmivo vyjde levněji.
Vyráběné krmivo je dnes hlavní a pravidelnou potravou přibližně pro 65 % koček (a asi 60 % psů).
Tagy ?
krmeníSdílejte! | O sdílení
Nejčtenější
Tyto stránky používají soubory cookies, abychom vám usnadnili a zpříjemnili jejich procházení. Rozumím
Jak cookies používáme?