<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
mant
|
Předmět: Zlomenina tlapky Přitlapkováno: 25. 3. 2008 14:57:17 |
|
|
Jeden z našich kocourů utrpěl zlomeninu kolenního kloubu zadní tlapky.
Máte někdo zkušenost s takovým poúrazovým stavem? Na co je potřeba dát si pozor? Jaké krmení je vhodné pro zraněného kocourka, který se sotva vyhrabal ze šoku?
Díky moc za každou radu. |
|
|
Odpovědět
|
|
Kačátko
|
Předmět: Přitlapkováno: 26. 3. 2008 7:34:56 |
|
|
S úrazem naštěstí zkušenost nemám. Ale když jsou naše kočky nemocné, nebo byly po kastraci, krmím je víc mokrou stravou (vařené kuřecí i s vývarem, syrové maso, kapsičky s omáčkou). To abych měla jistotu, že dostávají tekutiny. _________________ Kačátko+Elsa, Čičik a Ošklivka |
|
|
Odpovědět
|
|
janča
|
Předmět: Re: Zlomenina tlapky Přitlapkováno: 26. 3. 2008 9:23:14 |
|
|
mant napsal: | Jeden z našich kocourů utrpěl zlomeninu kolenního kloubu zadní tlapky.
Máte někdo zkušenost s takovým poúrazovým stavem? Na co je potřeba dát si pozor? Jaké krmení je vhodné pro zraněného kocourka, který se sotva vyhrabal ze šoku?
Kočka mé maminky si zlomila tlapku ,ale dole- ( u lidí je to kotník), vet s tím nic nedělal, že to bude odlehčovat sama . A taky jo, skákala po třech( a to čekala koťata), měli jsme strach, aby jí ta tlapka nezůstala stočená dovnitř,ale krásně se to zahojilo, na tlapku normálně došlapuje, jen někdy ji odlehčuje,a na pohled to vůbec poznat není. Přidali jsme jí ve stravě akorát vápník ( jogurt, tvaroh, smetánku ) vitamínovou pastu nechtěla. Ona je to taková polovenkovní kočka a dost velká netýkavka, takže násilím do ní člověk nic stejně nedostal. Na záchod chodí ven, takže i nějaký klidový režim doma nepřipadal v úvahu. Příroda si prostě poradila, i když to určitě není ideální postup. Ať je kocourek brzy fit. J. |
|
|
Odpovědět
|
|
mant
|
Předmět: Přitlapkováno: 28. 3. 2008 8:56:08 |
|
|
Díky za rady.
Bohužel na ně nedošlo - kocourek včera podlehl vnitřním zraněním.
Byl u nás dva měsíce - přišel z ulice, vybral si nás, týden se nehnul od dveří, až si vysloužil vstup mezi vnitřní kočky. Snad mu u nás aspoň tu chvilku bylo dobře. |
|
|
Odpovědět
|
|
sava
|
Předmět: Přitlapkováno: 28. 3. 2008 10:10:38 |
|
|
mante, to je moc smutné, ale věřte, že aspoň ty dva měsíce
on jistě věděl, že pro něj chcete to nejlepší. držte se. _________________ sava
www.napomockockam.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Re: Zlomenina tlapky Přitlapkováno: 27. 4. 2008 8:15:57 |
|
|
janča napsal: | mant napsal: | Jeden z našich kocourů utrpěl zlomeninu kolenního kloubu zadní tlapky.
Kočka mé maminky si zlomila tlapku ,ale dole- ( u lidí je to kotník), vet s tím nic nedělal, že to bude odlehčovat sama . A taky jo, skákala po třech( a to čekala koťata), měli jsme strach, aby jí ta tlapka nezůstala stočená dovnitř,ale krásně se to zahojilo, na tlapku normálně došlapuje, jen někdy ji odlehčuje,a na pohled to vůbec poznat není. Přidali jsme jí ve stravě akorát vápník ( jogurt, tvaroh, smetánku ) vitamínovou pastu nechtěla. Ona je to taková polovenkovní kočka a dost velká netýkavka, takže násilím do ní člověk nic stejně nedostal. Na záchod chodí ven, takže i nějaký klidový režim doma nepřipadal v úvahu. Příroda si prostě poradila, i když to určitě není ideální postup. Ať je kocourek brzy fit. J. |
Ahoj, náš kocourek má také zlomenou tlapku, včera se mi připletl pod nohy tak nešťastně, že jsem se strašně lekla a v podstatě na něj spadla.Má zlomenou 4. a 3. metetarsální kost (záprstní na zadní noze). Byli jsme včera na veterinární pohotovosti. Číčoun musel dostat poloviční dávku sedativ, aby mohl být proveden RTG a následně i sádra na tlapku (fixace s dlahou), jinak dostal i injekce proti zánětu, bolesti ap.V pondělí jdeme na kontrolu - teda spíše k ortopedovi, který rozhodne zda operaci, či nebude potřeba (Black je 8-mi měsíční kotě tak se rozhodne o dalším průběhu hojení). Ach jo, nedokážete si představit, jaké mám výčitky, že jsem mu to sice nechtěně ale udělala já... |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 5. 2008 16:02:18 |
|
|
Ahojky, tak nám po 5 týdnech sundaly sádru na zadní noze (zlomenina 4. a 3. metatarsální kůstky-záprstní kůstky). Noha není oteklá, vet na to koukal a říkal, že vypadá vše v pohodě, jenže kocour nohu odlehčuje(včera mu sádru sundali), došlapuje, ale jen třošinku, na nohu si nenechá sáhnout a když se mu na nohu sáhne, tak ho viditelně ještě bolí. Je to normální stav nebo máme zkusit ještě zajít na veterinu? nebo třeba mírně chladit, nebo co radíte?
Nechci běžet hned, protože kocourova noha je ošetřována pouze v narkoze a za 5 týdnů 4. narkoza, to prostě nechci (stačí že měl 3 a při té včerejší ho rovnou vykastrovali)...
díky moc za rady a pomoc |
|
|
Odpovědět
|
|
janča
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 5. 2008 18:13:17 |
|
|
Veverka napsal: | Ahojky, tak nám po 5 týdnech sundaly sádru na zadní noze (zlomenina 4. a 3. metatarsální kůstky-záprstní kůstky). Noha není oteklá, vet na to koukal a říkal, že vypadá vše v pohodě, jenže kocour nohu odlehčuje(včera mu sádru sundali), došlapuje, ale jen třošinku, na nohu si nenechá sáhnout a když se mu na nohu sáhne, tak ho viditelně ještě bolí. Je to normální stav nebo máme zkusit ještě zajít na veterinu? nebo třeba mírně chladit, nebo co radíte?
Nechci běžet hned, protože kocourova noha je ošetřována pouze v narkoze a za 5 týdnů 4. narkoza, to prostě nechci (stačí že měl 3 a při té včerejší ho rovnou vykastrovali)...
díky moc za rady a pomoc |
Možná to odlehčování je jen nezvyk po sundané sádře a i u lidí, se noha po zlomenině musí rozchodit, je ztuhlá.Chladit si to asi nenechá, je to dost dlouhá doba, aby to měl srostlé,takže akutní to asi nebude, možná bych vyčkala, jak se s tím postupně srovná. Klidně se může stát, že na tu nožku bude trošku kulhat a lehce ji odlehčovat už pořád. Dejte vědět, jak se to vyvíjí. Vaše výčitky si umím představit, ale život je takový,schválně jste to neudělala. Podrbání marodovi. J. |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 5. 2008 18:22:04 |
|
|
Děkuji moc za hezký příspěvek, asi vypadáme jako blázni, ale Black je jako naše dítě a prostě pro něj chceme to nejlepší. Uvažovala jsem o návštěvě veteriny ale pak jsem si uvědomila, že by to stejně už měl mít strostlé (ať už dobře nebo špatně) a rozhodně bych mu to nenechala zlomit znovu kvůli srovnání nebo tak něčemu, operace není vzhledem k tomu, jak je mladý, vhodná. Takže doufám, že bude vše v pořádku. Jinak nožičku nemá ani křivou, ani oteklou, prostě jen dost citlivou. Snad bude vše OK. Ještě jednou díky!!! |
|
|
Odpovědět
|
|
vetka.M
|
Předmět: Přitlapkováno: 2. 6. 2008 8:12:44 |
|
|
to bude dobré, uvidíte...vzpomínám si, jak jsem měla strašně rozcitlivělou ruku, když mi sundali sádru (měla jsem naštíplou kůstku na malíčku pravé ruky), brněla, pálila, každý vjem byl tak 10x silnější, než normálně...citlivé to bylo dlouho a i teď po (JÉŽIŠMARJA TOLIK? ) 20 letech ho mám háklivější, než ten druhý...bolí, když se stiskne ze stran
kočičák to za pár týdnů (ale spíš dnů) rozchodí a nic nepoznáte |
|
|
Odpovědět
|
|
Veverka
|
Předmět: Přitlapkováno: 2. 6. 2008 8:38:56 |
|
|
moc děkuji za uklidnění i za rady. Kočičák už lehce došlapuje, sice když běží, tak běží po třech (prostě si na to zvykl kldyž měl sádru), aůe jinak je každý den vidět veliký pokrok. Dokonce si nechá jemně na tlapinu sáhnout. Teď už jen, aby to pěkně rozhýbal, posílily se mu svaly a narostly chlupy. Teď je to "zobie nožička" ) Překvapuje mě, jak rychle se to zlepšuje!
Díky a hezký den
Hanča a Black |
|
|
Odpovědět
|
|
|