<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
BaraV
|
Předmět: reakce na očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 19:57:19 |
|
|
Zdravím všechny,
chtěla bych se poradit kdo má zkušenosti s reakcí po očkování. Po 17 dnech se Cookie objevila tvrdá boulička v místě vpichu vakcíny ( běžné očkování po 1 roce - 1 injekce). Boulička je o velikosti menšího lístkovýho oříšku a všimla jsem jí, protože tam odstávali chloupky. Překvapilo mě že je reakce až po tolika dnech? Dříve bych si jiste všimla - třeba při hlazení, ale nic tam neměla. Doufám že očkování proběhlo v pořádku a snad boule brzy sama smizí.
Předem díky
Bára + Cookie |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Re: reakce na očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 20:21:42 |
|
|
No nechci plašit, ale asi bych to prodiskutovala s veterinářem a případně jej nechala bulku prohlídnout.
Bulky se po očkování dělají, ale buď zmizí samy od sebe, nebo je třeba je rozmasírovat. Většinou se ale dělají hned po naočkování a během měsíce samovolně zmizím.
Můžete ji ještě zkusit rozmasírovat, ale pokud by to nešlo nebo se nevstřebala do měsíce od naočkování, určitě navštivte veterináře, neboť při zanedbání by z toho mohl vzniknout posinjekční sarkom. _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: sarkom Přitlapkováno: 30. 11. 2008 21:44:19 |
|
|
Nechci plašit jako April, ale doporučila bych ihned vyhledat veterináře. Bohužel pokud by se jednalo o postvakcinační sarkom, je nejlepší co nejrychleji zahájit léčbu! Čím dřív, tím líp. Váš miláček Vám přeci za jednu návštěvu veta stojí , i kdyby to byla jen neškodná bulka. Pěkný večer |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 11. 2008 21:57:35 |
|
|
děkuji za informace, ihned po přečtení masírujeme... snad to zmizí - zítra se objednáme k vetovi.
Cookie měla před rokem bouřlivé reakce na očkování - trvalo 2 měsíce než se jí podařilo dát dohromady, měla teploty, rýmu kašel atd..Byla strašně oslabená. Takže ted jen trnu hrouzou co nás po očkování čeká. Už jsem to ale vypustila, když už je to tak dlouho a dnes máme bouličku Jinak dodávám že očkování bylo Purevaxem dvě lahvičky do 1 injekce. Tak snad to dopadne dobře.
Díky a hezký večer |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 11. 2008 22:05:36 |
|
|
Držíme palečky,ať to dopadne dobře. Doporučuji příště očkovat do ocásku , já mám takhle očkovaný všechny kočičky. |
|
|
Odpovědět
|
|
beta.1
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 11. 2008 22:07:39 |
|
|
AngelikadeSance napsal: | Držíme palečky,ať to dopadne dobře. Doporučuji příště očkovat do ocásku , já mám takhle očkovaný všechny kočičky. |
do ocásku??to jsem nikdy neslyšela,proč to tedy vetové tak neočkují?
Bětka,Barunka a Matěj |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:13:55 |
|
|
Protože veti nedělají soustu dalších věcí, který by dělat měli .
Mě tohle poradila moje veterinářka a můj novej přírustek mi naočkovali na SK rovnou do ocásku . Je fakt, že tyhle fakta maj většinou mladí veterináři |
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:19:34 |
|
|
Takže na ocásku postvakcinační sarkom vzniknout nemůže ? |
|
|
Odpovědět
|
|
beta.1
|
Předmět: Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:20:45 |
|
|
Luci 04 napsal: | Takže na ocásku postvakcinační sarkom vzniknout nemůže ? |
to by mne také zajímalo
Bětka,Barunka a Matěj |
|
|
Odpovědět
|
|
beta.1
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:26:43 |
|
|
AngelikadeSance napsal: | Protože veti nedělají soustu dalších věcí, který by dělat měli .
Mě tohle poradila moje veterinářka a můj novej přírustek mi naočkovali na SK rovnou do ocásku . Je fakt, že tyhle fakta maj většinou mladí veterináři |
Ještě by mne zajímalo,očkovací sérum se píchá do svaloviny,na tom ocásku tolik té svaloviny není,jak se to vstřebává,není problém?
Bětka,Barunka a Matěj |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:51:40 |
|
|
beta.1 napsal: | AngelikadeSance napsal: | Protože veti nedělají soustu dalších věcí, který by dělat měli .
Ještě by mne zajímalo,očkovací sérum se píchá do svaloviny,na tom ocásku tolik té svaloviny není,jak se to vstřebává,není problém?
Bětka,Barunka a Matěj |
Postvakcinační sarkom, o kterém se tady bavíme vzniká po aplikaci subkutánně, to znamená do podkoží. Takhle se aplikuje většina základních vakcín.
Intramuskulárně (do svalu) se aplikuje třeba vakcína proti Microsporum canis. |
|
|
Odpovědět
|
|
beta.1
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 30. 11. 2008 23:56:25 |
|
|
AngelikadeSance napsal: |
Postvakcinační sarkom, o kterém se tady bavíme vzniká po aplikaci subkutánně, to znamená do podkoží. Takhle se aplikuje většina základních vakcín.
Děkuji za odpověď,letos už máme očkování za sebou,tak se příště budeme dožadovat očkování do ocásku,jsem zvědavá,jak paní vetka bude reagovat.
Bětka,Barunka a Matěj |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:11:40 |
|
|
beta.1 napsal: | AngelikadeSance napsal: | beta.1 napsal: | AngelikadeSance napsal: | Protože veti nedělají soustu dalších věcí, který by dělat měli .
Bětka,Barunka a Matěj |
Děkuji za odpověď,letos už máme očkování za sebou,tak se příště budeme dožadovat očkování do ocásku,jsem zvědavá,jak paní vetka bude reagovat.
Držím palečky. Rozhodně si ocásek prosaďte. Můžete si najít forum s názvem Postvakcinační sarkom, tam jsou smutné příběhy.
Bětka,Barunka a Matěj |
|
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:17:56 |
|
|
AngelikadeSance napsal: |
Možná jsem natvrdlá, ale pořád mi není jasné - je tedy prokázáno, že v podkoží ocásku sarkom vzniknout nemůže? |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:34:38 |
|
|
Luci 04 napsal: |
Možná jsem natvrdlá, ale pořád mi není jasné - je tedy prokázáno, že v podkoží ocásku sarkom vzniknout nemůže? |
Dokázat věci, které se tákají živých bytostí je někdy hodně náročné. V každém případě se o postvakcinačním sarkomu ví a hledají se možnosti zamezení vzniku (na ocase je méně tkáně, nedochází tam k takovému ryhlému bujení?) a pokud by k tomu došlo, tak na ocase to uvidíte velmi brzy a může se začít s brzkou léčbou.
Vždy jde hlavně o imunitu kočky, protože u některé se to rozvine, u některé ne. |
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:36:46 |
|
|
Děkuji za odpověď. |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: Re: očkování Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:39:04 |
|
|
Bohužel v češtině o tom moc není, na anglický překlad není čas Tak čerpám z toho, co mi bylo řečeno |
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 0:56:58 |
|
|
Ano, je nepochybně dobré mít co nejvíc informací.
Fakt, že na ocásku je méně svaloviny, tedy rozvoj sarkomu může být pomalejší, je jasný a logický. stejně tak je logický možný zásah - odstranění sarkomu a to i případně amputací ocásku - zní to hrozně, ale pořád je to méně hrozné než odebrání velké části kůže na zádech.
Za trochu diskutabilní považuji možnost včasného objevení a to zejména u dlouhosrstých koček. V bohatém osrstění nemusí být bulka vidět. A většina koček hlazení ocásku nemá ráda, takže šance najít bulku pohmatem je menší...kdežto na partiích, kam se očkuje, bývá kočka hlazena často, tedy majitel bulku objeví i v malé velikosti.
Rozhodně doufám,že Cookie se tyto úvahy netýkají a držím palce. |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: očkování Přitlapkováno: 1. 12. 2008 7:47:41 |
|
|
Tak hned ráno čtu všechny příspěvky a pevně věřím že sarkom to u nás není, ikdyž Cookie nemá zrovna dobrou imunitu.
Jak jsem už psala, když jsem si jí pořídila tak jsme 2 měsíce válčili s "virozou" která se objevila po očkování. Zabrala až 4 ANT, pak jsme válčili s plísní, pak s alergií apak s pernametní říjí. Po kastraci byla v pořádku ( krásně přibrala - do té doby byla vychrtlá ). Ted zase očkování a problém. No nic, v 9 volám veta a zdrhám dřív z práce at to co nejrychleji řešíme. Večer napíšu. |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 7:49:59 |
|
|
A ještě něco - pozná vet hned, že se nejedná o sarkom, nebo nás čekají nějaká další vyšetření? |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 7:55:47 |
|
|
No myslím, že se bude muset udělat biopsie, což je odebrání tkáně, pro 100% určení, jestli to je nebo není sarkom. Ovšem záleží na veterináři, jakou zkušenost má se sarkomy a jaký postup zvolí.
Držím palce! _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: postvakcinační sarkom Přitlapkováno: 1. 12. 2008 8:17:21 |
|
|
Sarkomy jsou zhoubné (maligní) nádory. To znamená, že rostou rychle, někdy přímo překotně, vždy pak nezadržitelně až do smrti nemocného. Růst nabírá destruktivní povahy, t. j. proniká do sousedních tkání a ničí je. Jako u karcinomu, dochází také u sarkomu dříve či později ke vzniku druhotných ložisek (metastás) na vzdálených místech těla; u sar., komu se metastasy nejčastěji tvoří v plicích. Následkem úchylné výměny látkové vznikají v sarkomu jedovaté produkty, otravující celé tělo; projevuje se to hubnutím, úbytkem sil, často chudokrevností, někdy též mírnou horečkou. Stupeň zhoubnosti je u jednotlivých druhů sarkomu nestejný, proto také průběh choroby může být různě dlouhý, zřídka však přesahuje dobu jednoho roku.
Takže sarkom opravdu roste rychle a buhužel se to projeví i vedlejšími přáznaky. Krom toho aplikace vakcíny je na přechod zadečku a ocásku a tam ještě kočka hlazení snáší.
V anglické literatuře jsem našla, že nejvíce postižené jsou Turecké Van .
Doufám,že Cooki není Tur. Van a ani že se u něho nejedná o tohle zhoubné onemocnění.
Držíme pěsti |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 11:13:52 |
|
|
Děkuji za reakce a podporu.
Cookie je Habešanka. V 16 hod jdeme k vetovi, pak napíšu jak jsme na tom.
Hezký den |
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 11:23:41 |
|
|
Držíme všechny tlapky!! |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 16:26:39 |
|
|
Zdravím všechny, dopadlo to prozatím dobře.
Vet Cookie prohlídl a řekl že bulka je opravdu jen reakce na očkování, protože je jen v podkoží ( dá se jakoby celá chytit - to sarkom musí být něčím živený a tím pádem je spojený se svalovinou) , není výrazněji teplá a Cookie nemá žádně jiné problémy - příznaky jako nechutenství, zvracení, horečku atd... Pokud do 14 -ti dnu boulička zmizí je vše v pořádku. Pokud by se zvětšila nebo nezmizela máme hned přijít. Tak doufám že brzy zmizí
Moc děkuji za podporu všech a za cenné rady a držení palečků.
PS: jako správná hysterka jsem na veterinu dorazila už o pul hodinu dřív |
|
|
Odpovědět
|
|
Luci + 4
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 16:32:52 |
|
|
Hurááá...doufejme, že za 14 dní nebude po bouličce ani památky .
Cookie by měla dostat na vzpamatování nějaký mls a dvounožkyně ...čokoládu ? |
|
|
Odpovědět
|
|
April
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 16:33:09 |
|
|
Rozumný veterinář a rozumný přístup. Ale doporučuju pokračovat v rozmasírovávání a dát tomu opravdu maximálně těch 14 dní, což je pokud počítám, cca měsíc od naočkování.
Držím palce, ať se bulka vstřebá a je všechno v pořádku! _________________ Týden samomluvy v rámci vlákna zkrotí ledasjaké bouřliváky. |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: dobrá zpráva Přitlapkováno: 1. 12. 2008 16:54:51 |
|
|
Supééééééééér, tak nám všem spadl kámen ze srdce . Zase jedna šťastná kočička a majitelka! tak ať to tak jde dál |
|
|
Odpovědět
|
|
BaraV
|
Předmět: Přitlapkováno: 1. 12. 2008 18:42:34 |
|
|
Nebojte Cookie dostala vita pet kterou má strašně ráda za odměnu a já si oddychla. Dnešní den byl náročný. Musím říct, že kočenky mají v mém životě veliký význam, jednak pro jejich povahu a vůbec bez nich nemůžu žít a jednak pro to jak mi školí nervy! Však to znáte! Všechny ty kastrace, virozy, bouličky atd co se tu denně probírá ze všech stran. A to je moc dobře- takže ještě jednou díky a až nám boule zmizí určitě se o tu radostnou zprávu podělím.
A ještě jeden poznatek pro příště ta boulička se opravdu dá celá chytit prsty, takže je cítit že je jen v podkoží, což dle veta je první známka toho že se s největší pravděpodobností jedná jen o reakci na očkování.
Krásný večer
Bára + Cookie |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: bulka Přitlapkováno: 1. 12. 2008 21:17:41 |
|
|