<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
Izzy
|
Předmět: Krevní skupina AB Přitlapkováno: 3. 2. 2009 11:28:11 |
|
|
Dnes jsem se dověděla výsledek testu krevní skupiny mojí kočky plemene Ragdoll. Podle dostupných informací na netu ( za odkazy moc děkuji April ) má asi 13% Ragdollů vzácnou krevní skupinu AB, stejně jako moje kočička. Zdroje uvádějí, že AB nemá aloprotilátky, které proti sobě mají A a B skupiny. Taky uvádějí tabulky krytí a dědičkosti skupin A a B, ale skupina AB se v nich skoro nikde jako skupina otce nebo matky nevyskytuje. Jaký kocourek by teda byl pro krytí mojí kočky nejvhodnější? Děkuji moc. _________________ Izzy & Nammu & Jimmy Blue
www.irkabayacats.wbs.cz
www.irkabaja.estranky.cz |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: KS Přitlapkováno: 3. 2. 2009 12:38:08 |
|
|
Tady se něco dočteš: http://www.rfwclub.org/fblood.htm
A doma mám super odkaz na stránku, tak večer Ti pošlu více, jak to nejlépe zkombinovat.
Ale AB je hodně vzácná, je jen u některých plemen. U AB jsou na krvinkách antigeny A a B, v krevním séru nejsou žádné protilátky. Proto se tato KS neřeší až tak, jako B a A.
Dita |
|
|
Odpovědět
|
|
Izzy
|
|
|
Odpovědět
|
|
Los Casperos
|
Předmět: Re: Krevní skupina AB Přitlapkováno: 21. 2. 2009 18:49:20 |
|
|
Izzy napsal: | Dnes jsem se dověděla výsledek testu krevní skupiny mojí kočky plemene Ragdoll. Podle dostupných informací na netu ( za odkazy moc děkuji April ) má asi 13% Ragdollů vzácnou krevní skupinu AB, stejně jako moje kočička. Zdroje uvádějí, že AB nemá aloprotilátky, které proti sobě mají A a B skupiny. Taky uvádějí tabulky krytí a dědičkosti skupin A a B, ale skupina AB se v nich skoro nikde jako skupina otce nebo matky nevyskytuje. Jaký kocourek by teda byl pro krytí mojí kočky nejvhodnější? Děkuji moc. |
Ahoj, my také máme kočičku s krevní skupinou AB (její rodiče - matka B, kocour A). Nakryli jsme ji s kocourem skupiny A. Koťátka jsou úplně v pohodě, dnes jim je přes půl roku, jsou zdravá. Řeší se jen problémy v krytí kočky B s kocourem A. I to jsme riskli, žádný problém se nedostavil (když se zkříží 2 rozdílné skupiny, stane se, že kotě má skupinu AB) nemůžu říct, že je to tak pokaždé. Z vlastní zkušenosti musím říct, že krevní skupina AB je nejmíň problémová, takže k vaší kočičce AB se hodí kocourek A i kocourek B. |
|
|
Odpovědět
|
|
AngelikadeSance
|
Předmět: KS Přitlapkováno: 21. 2. 2009 19:31:22 |
|
|
S krevními skupinami je to trochu složitější (třeba nosičství b , což sem raději plést nebudu ).
Pokud je matka B a otec A (A je dominantní) tak mohou být koťata A, což může způsobit komplikace (B produkuje protilátky proti A skupině koťat). Vše se odvíjí od titru anti-A u B skupiny (dá se vyšetřit). Pokud je titr nízký, koťata nemusejí mít problém a nemusejí se po porodu odstavovat (riziko infekce apod).
Co se týče sk. AB, tak ta bývá jen u některých plemen a je vzácná. Komplikace po porodu nevznikají, protože se zde netvoří protilátky .
Avšak zodpovědný chovatel by měl volit spíše kocourka se sk. A (AB+AA = AA, AB). Pokud zvolí kocourka se sk. B, je zde riziko, že se narodí koťata sk. B (AB+ bb = AB, bb), což koťata sice neohrozí, ale v případě že se jedná o chovnou kočičku, tak zde roste riziko pro její potomky, pokud bude kryta kocourkem sk. A.
Ale rozhodnutí je vždy na chovateli.
A. |
|
|
Odpovědět
|
|
|