<< Zobrazit předchozí téma | Zobrazit následující téma >> |
Autor |
Zpráva |
EvaNo
|
Předmět: Ptačí chřipka Přitlapkováno: 28. 2. 2006 16:46:15 |
|
|
Možná se téma ptačí chřipka bude zdát v kočičím fóru poněkud nepatřičné, ale dost jsem znervozněla, když jsem ve zprávách slyšela, že se virem může nakazit kočka, která přijde do styku s nemocným opeřencem. Proto jsem přestala svého kocoura pouštět ven na kočičí sněmy, ale nedovedete (no asi dovedete) si představit, co to s ním dělá a jak je nešťastný.
Je nebezpečí opravdu tak veliké? Zatím jsem neslyšela o úhynu jiných zvířat v souvislosti s tímto onemocněním, ale možná jen proto, že se o tom nepíše a nemluví.
Jestli máte někdo podrobnější informace, prosím, podělte se. Díky. |
|
|
Odpovědět
|
|
Romy
|
Předmět: Přitlapkováno: 28. 2. 2006 17:16:11 |
|
|
Zrovna dnes o tom mluvili v rádiu, kočka by musela několik dní pojídat nakažené ptáky aby se nakazila. |
|
|
Odpovědět
|
|
Iva
|
|
|
Odpovědět
|
|
katy Anonymní
|
Předmět: chřipka Přitlapkováno: 1. 3. 2006 12:13:10 |
|
|
Z článku jsem vyrozuměla, že se ta kočka pohybovala na Rujaně v místě kde se shromažďují tažní ptáci, kteří byli zdrojem infekce. U nás za potenciálně nebezpečné regiony vyhlásili tuším Pardubicko a Znojemsko? Myslím, že běžná brněnská kočka, která přijde do kontaktu s holuby a vrabčáky by zatím být ohrožená neměla. Možná bych se bála o kočky a psy, kteří jsou u větších chovů drůbeže třeba na statcích a rybnících apod. Aktuálně je podle mně riziko nákazou ptačí chřipkou pro běžnou zdejší kočku podstatně menší, než že chytne venku FIPku či jinou kočičí virosu, pokud proti nim není očkovaná. |
|
|
Odpovědět
|
|
Satinka
|
Předmět: Re: chřipka Přitlapkováno: 2. 3. 2006 10:23:07 |
|
|
Tým by som si nebola taká istá... v Bratislave uhynulo už dosť vtákov a to je vzdušnou čiarou do Brna fakt blízko... nikdy neviete či ten nakazený vták neumrie priamo nad Brnom... nám tu takto spadla na cestu nakazená labuť... proste pristále na ceste pre idúcim autom.... takže by som to nepodceňovala, hlavne po správe, že sa vírus môže preniesť už aj na cicavce... (doteraz hlásili, že to riziko je minimálne...) |
|
|
Odpovědět
|
|
EvaNo
|
Předmět: Ptačí chřipka Přitlapkováno: 2. 3. 2006 12:05:45 |
|
|
Díky za reakce k tomuto tématu. Zprávy z médií jsou různé, někde říkají tak, někde zase jinak. Beru v potaz spíš tu horší variantu - nedá se nic dělat, Fridrich ven chodit nebude.
Myslím si, že to není otázka dnů, ale hodin, kdy se to u nás objeví. Včera sice v rádiu říkali uklidňující zprávu, že Česko je mimo hlavní trasy tažných ptáků, ale nikde není řečeno, že některý nemocný pták nezabloudí a nespadne zrovna někomu do dvora.
Takže lepší určitě bude micky ven volně nepouštět, jedině na vodítku, kdy je člověk uhlídá.
Ještě jednou díky, ahoj. |
|
|
Odpovědět
|
|
Filip Webmaster
|
Předmět: Re: Ptačí chřipka Přitlapkováno: 3. 3. 2006 8:41:15 |
|
|
Díky tomuto tématu jsem se pokusil zjistit, jak to s ptačí chřipkou a kočkami je. Výsledkem je dnešní článek na těchto stránkách (http://www.modrykocour.cz/stranka.php?cat=1&subcat=5&id=598). Chtěl bych jako expert na bezpečnost (sice v jiné oblasti než je šíření infekčních chorob) dodat, že riziko přenosu současného viru přes kočky na člověka se podle toho, co jsem zjistil, jeví být opravdu velmi nízké. Skutečné nebezpečí v této souvislosti hrozí s největší pravděpodobností odjinud, je jím určitě mutace viru, ke které může někde nějak dojít. Přehnané reakce, jako je zbavování se domácích mazlíků, jak se začalo dít ve Francii a v Anglii, je opravdu vzhledem k velmi nízkému riziku neodůvodnitelné. Přestat pouštět kočky ven a nenechat volně pobíhat psy ale svou logiku zřejmě má. _________________ Filip (Lilly a Charlie) |
|
|
Odpovědět
|
|
|